Libya'daki Tuaregler ile Tebular arasındaki anlaşma

Libya'daki Tuaregler ile Tebular arasındaki anlaşma

Tobruk merkezli hükümetin Başbakanı Sini:

Libya'daki 2 hükümetten biri olan Tobruk merkezli yönetiminin Başbakanı Abdullah Es-Sini, Katar'ın ara buluculuğuyla Tuaregler ile Tebular arasında imzalanan ateşkes anlaşmasını eleştirdi.

Basın mensuplarına dün geç saatlerde açıklama yapan Sini, "Libya'nın iç işlerine müdahale edilmesini kabul etmiyoruz. Hükümet bu anlaşmanın içeriği ve katılımcıları konusunda bilgi sahibi değil" dedi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre ​hükümeti ise Katar'ın anlaşma konusunda oynadığı rolü övmüştü.

Katar'ın başkenti Doha'da iki tarafın temsilcileri arasında geçen perşembe başlayan görüşmeler neticesinde 23 Kasım'da Tuareg ile Tebu kabile temsilcileri, Libya'nın güneyinde bulunan Ubari kasabasındaki çatışmaların sona erdirilmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve Sebha ile Ubari arasındaki otoyolun açılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmanın ardından iki kabile arasında tekrar çatışmalar yaşanmış ancak Tuareg Konseyi Sözcüsü El-Muğayribi Muhammed Salih, anlaşmanın, temsilcilerin ülkeye dönmesinin ardından uygulanmaya başlayacağını belirtmiş, böylelikle iki taraf arasında devam eden çatışmaya son verileceğini, bölgede güven ve istikrarın sağlanacağını kaydetmişti. 

Tebu Ulusal Birliği Başkanı Adem Rami de Doha'da anlaşmaya varılmasından duydukları memnuniyeti dile getirmişti.

Tuaregler ile Tebular arasında Eylül 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin kişinin yaralandığı belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı