Libya'daki Tobruk merkezli gruplar Türkiye ile yakınlaşıyor

Libya'daki Tobruk merkezli gruplar Türkiye ile yakınlaşıyor

Libya Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu üyesi Dagim, Türkiye ziyaretlerini değerlendirdi:- "Türk şirketlerinin Libya'daki alacakları konusunda hiçbir çekince ve korkuları olmasın" - "Libyalılar üzerinde oluşturulan, ‘Türkiy

​ANKARA (AA) - UĞUR ÇİL - Libya'da General Halife Hafter'in askeri kontrolünde bulunan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nden (TM) Türkiye'yi ziyaret eden heyet, sıcak işbirliği mesajları verdi. Heyet üyesi milletvekili Ziyad Daghim, Türk iş adamlarının Libya'daki alacakları konusunda güvence verirken, Türkiye hakkındaki bazı olumsuz propagandaları boşa çıkarmak istediklerini söyledi.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011’den sonra ülkede patlak veren iç savaşta, Trablus ve Tobruk merkezli iki başlı yapı ortaya çıkmıştı.

Libyalı tüm tarafları kapsayan siyasi çözüm çağrısı yapan Türkiye'yi, ilk kez Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nden bir heyetin ziyaret etmesi Ankara'da memnuniyetle karşılandı.

Türkiye karşıtı propagandalar yapan çevrelerde bir süredir, Ankara'nın yalnızca Trabluslu ya da Misratalı grupları desteklediği iddiaları gündemdeydi.

Ankara ve İstanbul'daki temaslarında TBMM, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Türkiye Müteahhitler Birliği başta olmak üzere birçok kurumda görüşmelerde bulunan Tobruklu heyet, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti.

Heyetin Türkiye ziyaretini AA'ya değerlendiren heyet üyesi milletvekili Ziyad Daghim, "Öncelikle Türkiye'yi özledik. Çünkü biz Türkiye'yi ziyaret eden insanlarız. Benim anneannem Türk zaten." dedi.

Daghim, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara milletvekili Emrullah İşler'in bir ay önce Libya'ya yaptığı ziyarete karşılık olarak Türkiye'ye geldiklerini anlattı.

Yerel ve bölgesel bazı medya kaynaklarının, "Türkiye'nin Libya'daki silahlı gruplara destek verdiği iddialarını" ortaya attığına dikkati çeken Daghim, "Biz Türkiye'nin kesinlikle Libya'da bulunan terör gruplarına yardım etmediğini biliyoruz." diye konuştu.

Daghim, "Libyalılar üzerinde oluşturulan, 'Türkiye teröristlere yardım ediyor' algısını kırmak için Türkiye'ye gelmeye karar verdik" diyerek, bu konudaki çabaları için Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir'e teşekkür etti.

Libyalı siyasetçi, "Ziyaretimizin amaçlarından biri de Türk şirketlerinin işleri. Türk şirketlerinin Libya'daki alacakları konusunda hiçbir çekince ve korkuları olmasın. Hakları saklı ve haklarını alacaklar." diye konuştu.

- Trablus ile Tobruk arasındaki uzlaşma görüşmeleri

Libya'da siyasi birliği sağlamak için Trablus'taki Milli Genel Kongre (MGK) ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) üyelerinin çoğunluğu tarafından 17 Aralık 2015’te Libya Siyasi Anlaşması (LSA) imzalanmıştı.

Ancak, anlaşma, tarafların bazı itirazlarına konu olmuştu.

Uzun bir aradan sonra, Trablus’taki grupların oluşturduğu Yüksek Devlet Konseyi (YDH) ile TM heyetleri arasında, siyasi anlaşmanın yeniden düzenlenmesi için müzakereler başlamıştı.

Tobruklu grupları temsil eden heyette müzakerelere katılan isimlerden Daghim, geçen hafta önemli bir uzlaşma sağlandığını açıkladı.

Daghim, “Gelişmeler konusunda oldukça iyimserim.” diyerek, siyasi anlaşmanın tadilinde üç ana konu üzerinde mutabakat sağlandığını paylaştı.

Buna göre 2015’te imzalanan siyasi anlaşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) meşru yönetim olarak tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi için öngörülen 9 üye sayısının 3’e düşürüleceğini belirten Daghim, yönetimin devlet başkanlığı ve başbakanlık şeklinde ikiye ayrılacağını kaydetti.

Tüm ordu komuta kademelerini azleden anayasa maddesinin kaldırılmasında uzlaştıklarını dile getiren Daghim, "Askeri kademeler arasındaki ihtilafları sonlandırmak için görüşmeler devam edecek." şeklinde konuştu.

Daghim, mutabakat hükümlerinin Tobruk'taki TM ile Trablus'taki YDH tarafından görüşülüp karara bağlanacağını ifade etti.

Libyalı milletvekili, "Eğer bu oylamalardan olumlu sonuç çıkarsa LSA’da yapılması istenen tüm değişikliklerin neredeyse tamamını yapmış olacağız. Yakın bir gelecekte, gelecek yılbaşında yeni bir mutabakat hükümeti kurabileceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Daghim, Selame'nin Tunus’ta yapılan müzakerelerde yaşanan tıkanmanın aşılması için hazırladığı önerilerin yanı sıra Libyalı heyetler arasında doğrudan görüşmelerle ilerleme sağlandığını söyledi.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin uzun soluklu çözüm önerileriyle vakit kaybettiğini savunan Daghim, "Sunduğu takvimden daha hızlı hareket edip biran önce uzlaşı sağlamamız gerekiyor." dedi.

- Kaddafi'den sonra Libya

Libya'da 2011 yılında Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından başkent Trablus'ta geçici yönetim kuruldu.

Ardından seçimler düzenlendi. Kurulan Milli Genel Kongre (MGK) yönetimi devraldı.

Ancak mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter, Zintan merkezli milis gruplarla darbe girişimi başlattı. Girişim, batı Libyalı gruplarca engellendi.

Bazı milletvekillerinin Temsilciler Meclisi (TM) adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla ülkede 2 başlı yapı ortaya çıktı.

Tarafların 2015 yılı sonunda Libya Siyasi Anlaşması'na imza atmasıyla Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi kuruldu.

BM Güvenlik Konseyi, yeni yönetimi Libya'nın tek meşru temsilcisi kabul etti.

Ancak Tobruk'taki TM, bölgeye hakim olan General Hafter'in baskısı nedeniyle Konsey tarafından belirlenen hükümete güven oyu vermedi. Siyasi kriz derinleşti.

Siyasi anlaşma üzerindeki ihtilafların artması üzerine taraflar metnin tadil edilmesi için çalışmalara başladı.

Müzakereler devam ederken, BM süreçte kolaylaştırıcı olarak yer alıyor.

Ülkenin doğusunda dış destekle son aylarda yoğun saldırılar gerçekleştiren Hafter ise batı bölgeleri üzerinde baskısını sürdürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :