Libya'daki Siyasi Kriz

Libya'daki Siyasi Kriz

Temsilciler Meclisi, BM Libya Özel Temsilcisi Leon'un ülkedeki siyasi krizin çözümü için sunduğu taslağı ilkesel olarak kabul etti

TOBRUK (AA) - Libya'da Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin Fas'ın Suheyrat kentinde mutabık kalınan taslağı ilkesel olarak kabul ettiği bildirildi.

Temsilciler Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un ülkedeki siyasi krizin çözümü için sunduğu taslağı ilkesel olarak kabul ettiği ifade edildi.

Meclis üyesi Tarık el-Ceruşi, dün (4 Mayıs) yaptığı açıklamada, anayasa ve yasama komitesi tarafından üzerinde bazı değişiklikler yapılmasının ardından BM tarafından sunulan çözüm önerisinin bugün için oylanacağını ifade etmişti. 

Öneri üzerinde yapılan değişiklikler hakkında konuşan Ceruşi, "BM tarafından önerilen taslakta 3 değişiklik yapıldı. Ordu Genel Komutanı'nın, Leon'un önerisinde olduğu gibi Başbakan'a değil Temsilciler Meclisi Başkanı'na bağlı olması. Önerideki "Devlet Yüksek Konseyi" adının "Hükümet İstişare Konseyi" olarak değiştirilmesi. Konseyde, hukukçular ile Dokümantasyon ve Enformasyon Merkezi, Ekonomik Geliştirme Konseyi, Milli Planlama Konseyi, Gerçekleri Araştırma Kurulu, Milli Uzlaşı Heyeti, İdari Denetleme Kurulu, Sayıştay ve bazı sivil toplum kuruşu üyelerinin olması" diye konuşmuştu.

BM, geçen hafta Libya'daki krizin çözümü için, "Ulusal uzlaşı hükümeti ile başkanlık konseyinin kurulması,Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin tüm Libyalıları temsil eden yasama organı olarak kabul edilmesi ve devlet yüksek konseyi, anayasa hazırlık komisyonu, milli güvenlik konseyi ve belediye meclisleri kurulması" gibi 3 ana başlıktan oluşan öneri sunmuştu. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı