Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Temsilciler Meclisi Başkanı Salih:- "Libya'daki tek meşru hükümet, Abdullah es-Sini'nin başkanlığındaki geçici hükümettir ve bir hükümet kurulup meclisten güvenoyu alarak göreve başlayıncaya kadar da görevini yerine getirmeye devam edecektir"

BİNGAZİ (AA) - Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisinin (TM) Başkanı Akile Salih, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) meşruiyetinin olmadığını ileri sürdü.

Salih yaptığı yazılı açıklamada, Libya'daki tek meşru hükümetin, Abdullah es-Sini'nin başkanlığındaki geçici hükümet olduğunu belirterek, "Bir hükümet kurulup meclisten güvenoyu alarak göreve başlayıncaya kadar da görevini yerine getirmeye devam edecektir." ifadesini kullandı.

UMH hükümetinde bakanlık göreviyle yetkilendirilen kişilerin aldığı kararların, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmaması çağrısında bulunan Salih, hükümetin güvenoyu alamaması nedeniyle bu kişilerin meşruiyeti olmadığını ve resmen görevlerine başlamadıklarını ileri sürdü.

Uluslararası toplum, son dönemde, geçici hükümet yerine Birleşmiş Milletler'in (BM) desteklediği UMH'yi tanıdığını duyurmuştu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. 9 kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

UMH Başkanlık Konseyi de, 13 Ağustos'ta 18 kişiyi, meclisin toplanmasının gecikmesi nedeniyle anayasal açıdan yemin edinceye kadar bakanlık görevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :