Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

UMH Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi'ne bağlı güçler tarafından abluka altında tutulan Derne'de insani durumun giderek kötüleştiğini belirtti

TRABLUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı güçler tarafından abluka altında tutulan Derne kentinde insani durumun giderek kötüleştiğini bildirdi.

UMH Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, General Halife Hafter liderliğindeki güçlerin ablukası nedeniyle Derne'de ilaç ve diğer tıbbi malzemelerin yanı sıra gıda sıkıntısı yaşandığı ve bölge halkının bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtildi.

Hafter güçleri tarafından uygulanan ablukanın kınandığı açıklamada, bölgede insani koridorlar açılması için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, UMH'nin her türlü insani yardım ve desteğe hazır olduğu ifade edildi.

Derne Mücahitleri Şura Konseyi, 2015 yılında terör örgütü DEAŞ'tan aldığı Derne kentini elinde tutuyor. Derne, ülkenin doğusunda Hafter güçlerinin kontrolünde bulunmayan tek kent durumunda.

Derne Mücahitleri Şura Konseyi, İslami gruplar tarafından, General Hafter'in, "Bingazi’yi aşırı gruplardan temizlemek amacıyla" başlattığını ileri sürdüğü operasyona karşı 12 Aralık 2014'te kurulmuştu. Ülkede meşruiyet iddiasındaki hükümetlerden bağımsız hareket eden Konsey, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü DEAŞ'la da mücadele ediyor.

- Libya'daki siyasi karışıklık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca UMH Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı. BK Başkanlığına Fayiz es-Serrac getirilmişti. Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ya bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle 25 Temmuz'da Paris yakınlarında bir araya gelen Serrac ve Hafter'in, ateşkes sağlanması ve mümkün olan en kısa zamanda seçimlerin düzenlenmesi konusunda anlaştığı bildirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :