Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Ülkenin doğusundaki "Petrol Hilali" bölgesinde silahlı gruplar ile general Hafter'e bağlı birlikler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı- Hafter'e bağlı birlikler, uzun süren çatışmanın ardından bölgede denetimi sağladı

TRABLUS (AA) - Libya'nın doğusundaki "Petrol Hilali" bölgesinde uzun süren çatışmanın ardından darbeci general Halife Hafter'e bağlı güçlerin bölgede denetimi sağladığı bildirildi.

Hafter yanlısı Sirte Operasyonlar Komutanı Tuğgeneral Muhammed Ahmude, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Petrol Hilali'de bazı silahlı gruplar ile dün sabahtan bu yana çatışmalar yaşandığını söyledi.

Ahmude, Hafter yanlılarının tüm petrol kuyuları ve tesislerde kontrolü sağladığını ifade etti.

Söz konusu gruplar arasında Bingazi'yi Savunma Bölükleri ile Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı Savunma Bakanlığı Harekat Birimi altında görev yapan ve uluslararası toplumundan destek alan 12'nci Piyade Taburunun yer aldığı ileri sürüldü.

Ayrıca çatışmada, rehin alınan 5 kişinin Ra's el-Anuf şehrinden, Tobruk'taki parlamentoya bağlı Harekat Komutanlığının bulunduğu El-Merc'e götürüldüğü kaydedildi.

Görgü tanıkları ise çatışma bölgesinin yakınında silahlı grupların mensuplarına ait cesetlerinin bulunduğunu ileri sürdü.

- UMH'den yalanlama

UMH'ye bağlı Başkanlık Konseyinden yapılan yazılı açıklamada ise UMH'nin Petrol Hilali'deki çatışma ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığı iddia edilerek, hükümete bağlı birliklerin söz konusu bölgeye yönlendirildiğine ilişkin basında yer alan haberler yalanlandı.

Petrolün tüm Libya halkına ait olduğu vurgulanan açıklamada, yaşananlardan çatışmaya katılan tarafların sorumlu olduğu belirtildi.

Kimliği belirlenemeyen bazı silahlı grupların, dün sabah Petrol Hilali'de yer alan kuyu, tesis ve beldelere saldırı düzenlediği, bölgenin bazı alanlarını kısa süreliğine ele geçirdiği ifade edilmişti.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali bölgesinde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's El-Unuf ve Brega petrol limanları bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :