Libya'daki Nijeryalı sığınmacılar gönüllü olarak ülkesine dönüyor

Libya'daki Nijeryalı sığınmacılar gönüllü olarak ülkesine dönüyor

Son 3 ayda Avrupa'ya göç etmek isteyen bin 213 Nijeryalı sığınmacı, Libya'dan gönüllü olarak ülkesine döndü

ABUJA (AA) - Avrupa'ya gitmek için Libya'da bekleyen Nijeryalı sığınmacılardan bazılarının gönüllü olarak ülkesine döndüğü bildirildi.

Nijerya Haber Ajansının (NAN) verdiği habere göre, Nijerya'nın Libya Maslahatgüzarı Illiya Fachano yaptığı açıklamada, son üç ayda bin 213 Nijeryalının gönüllü olarak döndüğünü belirtti.

Fachano, Nijerya Federal Hükümeti ve Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) iş birliğinde bazı vatandaşların ülkelerine döndüklerini ifade ederek, "Vatandaşlarımızın sağ salim evlerine dönmesi için IOM bize çok yardım etti. Ayrıca IOM, dönen vatandaşların rehabilitasyonu ve mesleki eğitim sağlanması için bizi destekliyor." dedi.

Nijeryalı diplomat, yasa dışı yollardan Avrupa'ya göç etmenin tehlikelerinin artık Nijeryalılar tarafından farkına varılmaya başlandığına dikkati çekerek, yasa dışı göçün daha da azalmasını beklediklerini dile getirdi.

Nijerya Ulusal Acil Yönetim Ajansı (NEMA) tarafından yayımlanan rapora göre, son bir yılda 9 bine yakın Nijeryalı, gönüllü olarak Libya'dan ülkesine döndü.

Yaklaşık 186 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da halk, ekonomik kriz nedeniyle zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ülkenin kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları da binlerce kişiyi göçe zorluyor.

Avrupa'ya gitmek için Libya üzerinden Sahra Çölü ve Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenlerin bazıları insan kaçakçılarının eline düşüyor bazıları da çölde ya da denizde hayatını kaybediyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :