Libya'daki diyalog görüşmeleri

Libya'daki diyalog görüşmeleri

Daru'l İfta ve Alimler Kurulu, Tobruk hükümetiyle yapılan diyalog görüşmelerinin askıya alınması çağrısında bulundu

BİNGAZİ (AA) - Libya Fetva Kurumu (Daru'l İfta) ve bağımsız Libya Alimler Kurulu, Temsilciler Meclisi üyeleriyle uluslararası gözetim altında başlayan diyalog görüşmelerinin askıya alınması çağrısı yaptı.

Fetva Kurumu ve Libya Alimler Kurulu tarafından yayımlanan ortak yazılı açıklamada, "Alimler, Tobruk parlamentosuyla yapılan diyaloğun askıya alınmasını ve yargı, anayasa ihlali ve alınan tehlikeli kararlar hakkında hüküm verinceye kadar ertelenmesini talep ediyor" denildi.

 Açıklamada, "ülkenin uluslararası güçlerin egemenliği altına girmesi, askeri müdahale ve tüm devrimcilerin terörist ilan edilmesinin" alınan tehlikeli kararlardan olduğu belirtilerek "BM Genel Kurul kürsüsünden uluslararası toplum, bu konuda uyarıda bulundu. Onlar ise teröre karşı sessiz kaldılar. Bu noktada pişman olacak ve bedelini ödeyecekler" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Tobruk'ta parlamento oturumlarının düzenlenmesinin yasallığı konusunda yargıya taşınan dosyalar olduğu hatırlatılarak "Yargı son sözü söyleyinceye dek vatan ve dinin değişmezlerinden sapan bu oluşumla diyalog kurulmamalı" denildi.

BM'nin, krizin sonlandırılması için yaptığı diyalog çağrısı üzerine dün, ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya'dan yetkililerin katılımıyla Temsilciler Meclisi üyeleri ve merkezi yönetimdeki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nden bazı milletvekilleri arasında diyalog görüşmeleri Gadamis şehrinde başlamıştı.

-"Fecr-i Libya'yı darbecileri yok edinceye kadar kimse durduramaz"-

Öte yandan Trablus merkezli Fecr-i Libya birliklerinin basın ofisinden yapılan açıklamada, "Ne olursa olsun hiç kimse, özgür Libya halkını katleden, işkence eden darbeci güçleri yok edinceye kadar Fecr-i Libya'yı durduramaz" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"17 Şubat 2011 devriminin kazanımlarını korumak ve devletin saygınlığını yeniden kazandırmak amacıyla yürüttüğümüz meşru askeri operasyonları durdurmamız ve diyalog yapmamız söz konusu dahi olamaz. Sözde diyalog çağrısı yapanlar, eğer ciddiyseler Hafter ve yanlıları Bingazi'yi bombalarken bunu yapsalardı."

Mayıs ayında emekli Tuğgeneral Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla hareket eden merkezi yönetim tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

Kaynak:Haber Kaynağı