Libya'daki çatışmalar

Libya'daki çatışmalar

Hafter'e bağlı kuvvetlere ait uçakların Mitiga Havaalanı'nı bombalamasını kınayan Trablus hükümeti, saldırıya rağmen siyasi diyalog çabalarını sürdüreceklerini açıkladı

TRABLUS (AA) - Libya'da Trablus hükümeti, emekli General Halife Hafter'e bağlı güçlere ait savaş uçaklarının, bu sabah Mitiga Havaalanı'nı bombalamasını kınadı. 

Milli Genel Kongre Başkanı Avad Abdussadık, başkent Trablus'taki Kasr ed-Duyuf Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Bu terör saldırısını kınıyoruz" dedi.

Libya halkının uzlaşıdan yana olduğunu dile getiren Abdussadık, "Libya halkı, soruna siyasi ve barışçıl yollardan çözüm bulunmasını istiyor. Ancak Hafter ve destekçileri bu sabah sivil amaçlı kullanılan havaalanını bombaladı. Bu bir terör saldırısıdır ve barışçıl diyalog çabalarını zedeliyor" diye konuştu. 

Abdussadık, "Terör faaliyetleri, bizi ulusal diyalog arayışından caydıramayacak. Bazı konular da halka zorla dayatılamayacak ve istikrarın sağlanmasının önü tıkanamayacak" ifadesini kullandı.   

BM'ye ve uluslararası kamuoyuna seslenen Abdussadık, bu saldırgan tutumun tekrar etmemesi için "uzlaşının önüne engel koymaya çalışan Hafter'e karşı daha ciddi adımlar atıp, daha kararlı durma" çağrısı yaptı.

Hafter'e bağlı güçlere ait savaş uçakları, sabah saatlerinde başkent Trablus'taki Mitiga Havaalanı'nı bombalamış, saldırıda ölen ya da yaralanan olmamıştı. 

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı