Libya'da ulusal uzlaşı hükümeti

Libya'da ulusal uzlaşı hükümeti

BM Libya Özel Temsilcisi Leon'un ulusal uzlaşı hükümetine ilişkin önerisi Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne bağlı bir grup üye tarafından reddedildi

BİNGAZİ (AA) - Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un ulusal uzlaşı hükümetine ilişkin önerisi Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden bir grup üye tarafından kabul edilmedi. 

Temsilciler Meclisi'nin 20'den fazla üyesi, Libya resmi televizyon kanalında yaptıkları ortak açıklamada, Leon'un ulusal uzlaşı hükümeti oluşturulması önerisini kabul etmediklerini ifade etti.

Açıklamada, söz konusu önerinin Suheyrat'ta imzalanan anlaşma tasarısında yer alan ilke ve hükümleri ihlal ettiği, devlet yüksek kurulu başkanının seçimle değil atamayla belirlenmesinin yanı sıra başbakanın üç yardımcısının olmasını öngören maddeye itiraz edildiği kaydedildi. 

Öte yandan Temsilciler Meclisi'nin, Leon'un görüşmeler çerçevesinde geçen perşembe açıkladığı ulusal uzlaşı hükümeti önerisine ilişkin resmi açıklamasını haftaya ertelediği belirtildi.

Meclis Üyesi Celal eş-Şuveyhidi, öneriye ilişkin resmi kararın haftaya ertelendiğini ifade ederek, "Meclis'te, Leon'un önerisinin kabulü ve reddi yönünde görüşler var. Bunlara ek olarak önerinin kabul edilmesi ancak bazı maddelerin eskisi gibi muhafaza edilmesi görüşünü savunanlar da bulunuyor" dedi. 

 BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un görüşmeler çerçevesinde geçen perşembe açıkladığı ulusal uzlaşı hükümeti önerisi karşısında tarafların farklı yönde açıklamalar yaptığı belirtiliyor. 

Libya uzlaşı görüşmelerine başkanlık eden Leon, 9 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, "Libyalı temsilciler ile görüşmelerimizi tamamladık, görüşmelerin sonunda taraflar, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanlığı için Faiz Serrac, Meclis Başkanlığı için ise Abdurrahman Suvayhili isimleri üzerinde ittifaka vardı" demişti.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. 

Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı