Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Fas, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin güvenoyu görüşmeleri için en yakın zamanda toplanma çağrısında bulundu

RABAT (AA) - Fas, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) güvenoyu görüşmeleri için en yakın zamanda toplanma çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, UMH Başkanlık Konseyi'nin başkent Trablus'a taşınmasından duyulan memnuniyet ifade edilerek, bunun "olumlu bir adım" olduğu ve Libyalı taraflar arasında imzalanan siyasi anlaşmanın uygulamaya konulmasını teşvik ettiği belirtildi.

"Başkanlık Konseyi'nin görevlerini başkentten yürütmesi, Libya'daki barış ve istikrar yolunda önemli bir gelişmedir" denilen açıklamada, TM'nin, UMH güvenoyu görüşmeleri için biran önce toplanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Libya'da istikrar ve güvenliği geri getirecek, ekonomiyi yeniden canlandıracak ulusal uzlaşı için UMH'ye desteğin sürdürüleceği ifade edildi.

Aralarında UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği bildirilmişti.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :