Libya'da hükümet kurma çabaları

Libya'da hükümet kurma çabaları

Libya UMH Başkanlık Konseyi üyeleri, hükümet kabinesini görüşmek üzere Tunus'ta bir araya geldi

TUNUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi üyelerinin, gelecek haftalarda güvenoyu için Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne sunulması beklenen hükümet kabinesini görüşmek üzere Tunus'ta bir araya geldiği bildirildi.

Başkanlık Konseyi kaynaklarından alınan bilgiye göre, başkent Tunus'ta bugün başlayan toplantıda ilk kez konseyin 9 üyesi de eksiksiz olarak hazır bulundu.

Konsey üyelerinin bugünkü oturumlarda, hükümette yer alacak bakanlık sayısı ile daha sonraki kabine görüşmelerinin yapılacağı kentleri belirlemeye çalışacağı ifade edildi.

Konsey üyelerinden Ali el-Katrani ile Ömer el-Esved, Fas'ın Suheyrat kentinde Libya siyasi anlaşmasının imzalandığı geçen Aralık ayından bu yana konseyin çalışmaları ile toplantılarını boykot ediyordu.

Temsilciler Meclisi'nde 22 Ağustos'ta yapılan oylamada, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güvenoyu alamamıştı.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Serrac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

Tobruk merkezli meclis, Serrac hükümetinin meşruiyeti olmadığını savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :