Libya UMH Başkanı Serrac'ın Hafter ile görüşmesi

Libya UMH Başkanı Serrac'ın Hafter ile görüşmesi

Tunus Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Baştopçu:- "Serrac ve Hafter arasındaki görüşme Tunus, Cezayir ve Mısır'ın imzası bulunan ve Libyalıların Libyalılar ile diyaloğunu öngören Tunus Bildirisi'nin meyvesidir"- "Son gelişmeler, Libyalıların dışarıdan aracıl

TUNUS (AA) - Tunus Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sabri Baştopçu, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Emekli General Halife Hafter arasındaki görüşmenin Tunus, Mısır ve Cezayir'in girişimleriyle başlattığı "Tunus Bildirisi" isimli sürecin "meyvesi" olduğunu söyledi.

Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Moritanya, İtalya, Fransa, Malta, İspanya ve Portekiz'den oluşan 5+5 Akdeniz ülkeleri başkent Tunus'ta "Akdeniz ve Avro-Akdeniz'deki Jeopolitik Meseleler" isimli bir panel gerçekleştirdi. Panele Tunus, Fas, Cezayir, Moritanya, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve Malta'dan temsilciler katıldı.

Panelde konuşan Baştopçu, "Serrac ve Hafter arasındaki görüşme Tunus, Cezayir ve Mısır'ın imzası bulunan ve Libyalıların Libyalılar ile diyaloğunu öngören Tunus Bildirisi'nin meyvesidir." dedi.

Tunus'un başlattığı girişimin ardından sahadaki gelişmeleri günbegün takip ettiğine değinen Baştopçu, ülkesinin Libya'daki farklı grupları Tunus'ta ağırladığını belirterek, "Son gelişmeler Libyalıların dışarıdan aracılar olmadan diyaloğa geçemeyeceklerini ortaya koydu." diye konuştu.

Libya krizine çözüm amacıyla 19 Şubat'ta Tunus'ta Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve ev sahibi Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi bir araya gelmişti. Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi de bir gün sonra adı geçen bakanları Kartaca Sarayı'nda kabul etmişti.

Üç bakan, kabulün ardından Libya'da çözüme yönelik esasları içeren "Tunus Bildirisi" adlı deklarasyonu imzalamıştı.

Serrac ile emekli General Halife Hafter, Arap ve uluslararası arabuluculuk girişimleri sonrasında 2 Mayıs'ta Abu Dabi'de bir araya gelmişti. Görüşmede taraflar, "gelecek yıl genel seçimlerin yapılması ve UMH Başkanlık Konseyi'nin yeniden yapılandırılması" başta olmak üzere önemli konularda anlaşmaya varmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Libya'daki krize çözüm hedefiyle Arap ve uluslararası aracıların Hafter ile Serrac'ı bir araya getirme çabaları sonuç vermemişti. Hafter, son olarak iki ay önce Mısır'ın bu konuya ilişkin girişimini reddetmişti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamaya göre Mısır, Cezayir, Tunus, Çad ve Nijer’den oluşan Libya'ya komşu ülkeler krize çözüm çabaları kapsamında 8 Mayıs'ta Cezayir'de toplanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :