Libya Adalet Bakanı Mergeni, Roma'da

Libya Adalet Bakanı Mergeni, Roma'da

Mergeni, Libya’nın başarısı için dost ve komşu ülkelere "destek" çağrısı yaptı

ROMA (AA) – Libya Adalet Bakanı Salah Bashir Mergeni, dost ve komşu ülkelere "Libya’nın başarısız olmaması için ülkesine destek olmaları" çağrısı yaptı.

Türkiye'nin, Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı sırasında imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (İstanbul Sözleşmesi) 1 Ağustos 2014 itibarıyla yürürlüğe girmesi dolayısıyla Avrupa Konseyi tarafından İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalya Parlamentosu ile Avrupa Konseyi ortaklaşa konferansına katılmak üzere Roma’da bulunan Libya Adalet Bakanı Salah Bashir Mergeni, Yabancı Gazeteciler Derneği’nde Demokrat Parti’nin Fas asıllı göçmen milletvekili Halid Chaouki ile basın toplantısı düzenledi.

Libya Adalet Bakanı Mergeni, basın toplantısında "Benim, İtalya başta olmak üzere bizim dostlarımıza, komşularımıza çağrım: Libya’nın başarısız olmaması için yardım etmeleri" derken, ülkenin yeniden şiddet sarmalına girdiğini ve bundan başarısız bir devlet olarak çıkma riskinin olduğunu belirtti.

İtalya’nın Libya için önemli bir rol oynayabileceğini dile getiren Mergeni, başarısız bir Libya devletinin, aralarında Libya’dan İtalyan kıyılarına her gün sayıları artarak süren kaçak göçmen konusu başta olmak üzere pek çok sıkıntıya yol açabileceğini ifade etti.

Göçmenlerin istismar edilmesini kınayan Mergeni, Roma ve uluslararası toplumun buna kaynağından çözüm bulmaları umudunu, Libya’da eski lider Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kalan silahların ana sorunlardan biri olduğunu ve bunların durdurulması gerektiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Mergeni, Ensar Al-Sharia’nın da uluslararası terör örgütleriyle bağlantısı olan milisler olduğunu ve bu nedenle onlara siyaset sahnesinde yeri olmadığını dile getirdi. Mergeni, milis gruplarının hepsinin kötü olmadığına dikkati çekti ve bu grupların bir anlaşmaya varacaklarına inandığını aktardı.

Basın toplantısında konuşan Demokrat Parti Milletvekili Halid Chaouki de İtalya olarak Libya’daki gelişmelere duyarsız kalamayacaklarını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı