Lesotho Krallığı'nda genel seçim

Lesotho Krallığı'nda genel seçim

Güney Afrika sınırları içerisinde bulunan Lesotho Krallığı'nda milletvekili seçimi yapıldı

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika ülkesi sınırları içerisinde bulunan Lesotho Krallığı vatandaşları bugün sandık başına gitti.

Başbakan Pakalitha Mosisili hükümetinin geçen mart ayında parlamentoda güvensizlik oyuyla düşmesi nedeniyle seçim kararı alan ülkede, son beş yılda 3'ncü kez milletvekili seçimi düzenlendi.

Lesotho seçim komisyonuna göre, 1,2 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, sandıklar yerel saatle sabah 6.00'dan akşam 4.00'a kadar açık kaldı.

Ülkedeki siyasi analistler seçim yarışının, Demokratik Kongresi (DC) partisi lideri Mosisili ile Tüm Basotho Sözleşmesi Partisi lideri Thomas Thabane arasında olacağını belirtiyor.

1998'den 2012'ye kadar Başbakanlık yapan ve 2015'te iktidarı tekrar devralan 72 yaşındaki Mosisili, kırsal kesimden destek alıyor. Uzmanlar ülkedeki çetin kış şartlarından dolayı kırsal bölgelerden seçime katılımın az olabileceğini öngörüyor.

Anayasal monarşi ile yönetilen Lesotho Krallığı'nın parlamentosunda 120 milletvekili bulunuyor. Uzmanlar, 20'den fazla partinin yarıştığı seçimlerin koalisyon hükümetiyle sonuçlanacağını tahmininde bulunuyor.

Afrika'da "Gökyüzü Krallığı" olarak anılan Lesotho Krallığı'nda 2014'te ordu, darbe girişimde bulunmuştu. Girişimin ardından ülkede 2015'te Güney Afrika Cumhuriyeti'nin arabuluculuğunda seçim yapılmıştı.

Kıtanın en küçük ülkelerinden olan Lesotho, 2 milyon nüfusa sahip. Ülke, içişlerinde bağımsız, dışişlerinde ise Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağımlı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :