Laziolu taraftarların Yahudi karşıtı göndermesi tepki çekti

Laziolu taraftarların Yahudi karşıtı göndermesi tepki çekti

Mavi-beyazlı taraftarların ezeli rakipleri Roma’ya İkinci Dünya Savaşı’nın sembollerinden genç Yahudi kızı Anne Frank’in fotoğrafıyla göndermede bulunması ülkede geniş yankı uyandırdı

ROMA (AA) – İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Lazio’nun fanatik taraftarlarının, ezeli rakipleri Roma’ya İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Nazi toplama kampında ölen ve günlüğüyle ünlenen genç Yahudi kızı Anne Frank’in fotoğrafıyla hakarette bulunması ülkede büyük tepki çekti.

Ligin 9. haftasında Cagliari’yi konuk ettiği maçtan 3-0’lık galibiyetle ayrılan Lazio’da galibiyet coşkusu, taraftarının yaptığı hareketle gölgede kaldı.

Roma Olimpiyat Stadı’nda takımlarının maçlarını genellikle kuzey kale arkası tribününden takip eden fanatik Laziolu taraftarlar, Cagliari maçını ise daha önceki maçtan aldıkları ceza nedeniyle kapalı olan kendi tribünleri yerine ezeli rakipleri Roma’nın fanatik taraftarlarının maçlarını izlediği güney kale arkası tribününde izledi.

Maçın ardından, güney kale arkası tribün duvarlarında, hatıra defteriyle İkinci Dünya Savaşı yıllarının sembolü olan genç Yahudi kızı Anne Frank’in üstüne Roma forması giydirilmiş fotomontajlı fotoğraflar bulunması, İtalya’da pek çok kesimi ayağa kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Anne Frank’in fotoğrafının hakaret maksatlı kullanılmasını "insanlık dışı" olarak niteledi.

İçişleri Bakanı Marco Minniti ise “Bu tür cahil davranışın sorumlularını belirlemek için büyük bir çaba söz konusu. Bu kişiler haklarında yasalara göre işlem yapılana kadar takip sürecek ve kesinlikle statlara alınmayacaklar." dedi.

Spor Bakanı Luca Lotti de bu "ciddi antisemitik" olayı sert şekilde kınadığını belirtti.

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi "Bu futbol değil, bu spor değil” diyerek, tepkisini dile getirdi.

- Başkan Lotito’dan Yahudi cemaatine ziyaret

İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) da Laziolu taraftarların davranışından ötürü soruşturma açtı.

Tepkilerin ardından Yahudi cemaatine dayanışmasını göstermek üzere bugün Roma’daki Büyük Sinagog’u ziyaret eden Lazio Başkanı Claudio Lotito, çıkışta yaptığı açıklamada, resmi bir girişim başlatarak her yıl 200 taraftarı, bilinçlenmeleri amacıyla 1 milyonu aşkın insanının yaşamını yitirdiği Polonya’daki büyük toplama kampı Auschwitz’e götüreceklerini bildirdi.

Lotito, beraberinde getirdiği çelengi futbolcular Felipe Anderson ve Wallace'la birlikte sinagogdaki anıta koydu.

Roma Yahudi cemaati başkanı Ruth Dureghello da Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, futbol dünyasından bu ciddi olayı net şekilde kınamasını isterken, Lotito’dan suçluların bulunmasını sağlamasını talep etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :