LAMER'den kamu kurumlarına FETÖ ile mücadelede iş birliği önerisi

LAMER'den kamu kurumlarına FETÖ ile mücadelede iş birliği önerisi

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliğinin girişimleri sonucu Kolombiya Ulusal Üniversitesinde yabancı öğrencilere Türkçe dersi veren FETÖ'ye bağlı birim kapatıldı- LAMER Müdürü Prof

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN/MELTEM BULUR - Ankara Üniversitesi Latin Amerika Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, LAMER ve Türkiye'nin Bogota Büyüekçiliğinin çabaları ve girişimleri sonucu Kolombiya Ulusal Üniversitesinde yabancı öğrencilere Türkçe dersi veren Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı birimin kapatıldığını söyledi.

Prof. Dr. Kutlu, FETÖ'nün Latin Amerika'daki üniversitelerdeki yapılanması ve merkez olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklama yaptı.

Kutlu, maalesef FETÖ'nün Latin Amerika'da hemen hemen tüm ülkelere bir sarmal gibi yayıldığını belirterek, bu yapının Küba dışında bölgede etkin olmayı başardığını dile getirdi.

Bölge ülkelerinin en prestijli üniversitelerinde eğitim ve kültür merkezleri bulunan FETÖ'nün, eğitim ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK) kurarak, akademik, siyaset ve ekonomi çevrelerine girmeye çalıştığını ifade eden Kutlu, örgütün 1990'larda bu bölgede yapılanmalarının arttığını, 2000'li yıllardan bu yana daha etkin hale geldiğini, bazı ülkelerde siyasetle iç içe olduğunu kaydetti.

- İspanyolca mektupla bilgilendirme yapıldı

Prof. Dr. Kutlu, LAMER olarak 1915 olaylarına ilişkin yürüttükleri konferanslar kapsamında geçen yıl ağustos ayında Panama'da Türkiye'nin Panama Büyükelçiliği ile 15 Temmuz darbe girişimi hakkında uluslararası basının katılımıyla düzenledikleri toplantıda, FETÖ hakkında detaylı bilgilendirme yapıldığını vurguladı.

FETÖ'nün gerçek yüzünü göstermek amacıyla Latin Amerika'da temasta oldukları siyasetçilere, rektörlere ve akademisyenlere darbe girişimi ve Türk halkının demokrasi mücadelesinin anlatıldığı, bu kişilere Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş imzalı İspanyolca mektup gönderdiklerini söyleyen Kutlu, birçoğundan Türkiye ile her zaman dayanışma içinde oldukları mesajı aldıklarını belirtti.

Kutlu, "Türkçe dersi" maskesiyle yapılanan FETÖ'ye karşı kendisinin ve İbiş'in, Latin Amerika ülkelerindeki üniversitelerde 2013'ten bu yana çalışmalarda bulunduklarını aktardı.

Örgütün bölgedeki gücünün kırılması amacıyla Latin Amerika'daki kanaat önderleri, önde gelen gazeteciler, siyasetçiler, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının katılacağı düzenli basın toplantılarının yapılması gerektiği tavsiyesinde bulunan Kutlu, bu çalışmanın altyapısını hazırladıklarını, öte yandan desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.

- FETÖ'nün Kolombiya'daki merkezi kapatıldı

FETÖ ile mücadelenin çok daha etkinleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kutlu, örgütün bölge ülkelerindeki en etkin üniversitelerde "Türk kültürünü tanıtma ve Türkçe öğretimi" adı altında kurdukları birim, kurs veya merkezlerin kapatılması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kutlu, Küba'daki Havana Üniversitesinde ve Kolombiya Ulusal Üniversitesinde LAMER ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca Türkçe'nin öğretimi ve Türk kültürünün tanıtımı amacıyla merkezler kurulduğunu da dile getirdi. Kutlu, bu merkezler yoluyla Kolombiya ve Küba'daki üniversitelerde yaklaşık 700 öğrenciye Türkçe öğretildiğini ve Türk kültürünün tanıtıldığı bilgisini verdi.

LAMER'in Kolombiya Ulusal Üniversitesinde merkez açmasıyla FETÖ'nün üniversitedeki etkinliğinin azaldığını vurgulayan Kutlu, LAMER ve Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliğinin girişimleri sonucu da üniversitede yabancı öğrencilere Türkçe eğitimi veren FETÖ'ye bağlı birimin kapatıldığını ifade etti. Kutlu, öte yandan hala birçok ülkede bu yapının merkezlerinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Dominik, Kosta Rika ve Venezuela'daki bazı üniversitelerden Türkçe öğretimi ve Türk kültürünün tanıtımı amacıyla merkez kurulması talepleri aldıklarını ifade eden Kutlu, "Ancak merkezlerin finanse edilmesi konusunda desteğe ihtiyacımız var. Şu an Türkiye'deki devlet kurumlarından uygun destek verildiği takdirde, Türkçe öğretimi ve Türk kültürünü tanıtacak merkezlerimizi Latin Amerika'da açabilecek durumdayız. Bu yapıyla yerinde mücadele etmemiz gerekiyor. Devlet olarak bu yapının etkin olduğu bölgedeki varlığımız, mücadele açısından çok önemli. Bunu yapmazsak, bu ülkelerde Türk kültürü öğrenmek isteyen öğrencileri bu yapının eline bırakmış olacağız." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :