Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

LÂMELİF/ Aşkın Yolu ‘BİR’dir

Eğer sen gittiysen bende kalan kim?

      image001-033.jpg                            

Lâm ile Elif’ gibiyiz biz. Birbirimize sarılmışız,

bir olmuşuz. Hangimiz ‘Lâm’ hangimiz ‘Elif’

bunu kim bulabilir? Lâm ile Elif’ yok artık ‘Lâmelif’ var.

Şimdi hangi harf girebilir aramıza?

Hangi harf bozabilir birliğimizi?

Öncemizde ve sonramızda hangi harf tutunabilir?

Başka sese başka nefese ‘Lâ’ olmuşuz.

Aşkın tarifini sorsanız Ali’nin cevabı Ayşe’nin cevabını, Mehmet’in cevabı Lütfiye’nin cevabını tutmaz; daha da  ötesi birbirlerine aşık kimselerin tarifleri bile çok farklıdır. Aşkın kimde ne tesir bıraktığını, nelere yol açtığını tesbit etmenin ve ölçmenin de bir mümkünü yoktur. Leyla’yı ararken Mevlâ’yı bulabilmektir kimine göre aşk…

Kiminde vefa ağırlıklıdır aşk, kiminde merhamet; kiminde sevgi, kiminde bağımlılık…“Aşk makamı âlidir, aşk kadim ezelidir; aşk sözünü söyleyen cümle kudret dilidir.” Der aşk insanı Yunus. Hz. Mevlana'ya, 'aşk nedir' diye sorduklarında, “ben ol da bil” der. Alemin yaratılma sebebi aşk yüzündendir onun gibi mutasavvıflara göre. Seyyid Abdülehad Nuri “Aşk senin, âşık senin, maşuk senin” der bu konuda.

Aşkla ilgili yüzlerce belki de binlerce tarif yapılır, binlerce duygu durumundan bahsedilir. Aslında aşk kişiye özeldir belki de.  O da kendince yapmış tarifini; Sahura Yağmur Arıcan kendi yüreğince, kalemince dile getirmiş aşkı(nı)…

Altmış ayrı yazı ile aşkı tarif etmek hiç de kolay olmasa gerek. Hele günümüzün popüler ve magazin  dünyasındaki aşkları göz önünde bulundurursak, özünü ve kimliğini kaybetmiş bir aşk furyası içerisinde  bunu başarabilmek oldukça zor olsa gerek.

image003-022.jpg

Sevgi, vefa, onur, izzet, aşk gibi terimler oldukça hassas duyguları ifade ediyorken;  kaba saba, basit, günlük, gelip geçici sıradan olaylarda hoyratça harcanılması  pek de hoş olmasa gerek.  Naif, zarif, kırılganlığına yakışan bir üslup ve dille anlatılmalı bu değerler kanımca. Tıpkı Sahura Yağmur Arıcan’ın “Aşk, karşımda tamamlanmamış bir resim gibi duruyormuş. Elimde fırça her gün yeni bir şeyler ekliyormuşum. Zannediyormuşum ki tüm çabama rağmen bitiremediğim bir bahar resmi aşk. Renkler, ışıklar hep eksik…” şeklindeki ifadeleri gibi.

Eserin arka kapak yazısı Usta Gazeteci Seyit Küçükbezirci tarafından kaleme alınmış;

“Aşk” adres sormaz, “güzel çirkin” demez, “şah sultan” dinlemez… “Geliyorum” da demez, “gidiyorum” da... “Aşk bir rıza lokmasıdır” yiyebilen yer… Aşkı taşımak ise âşık olmaktan daha zordur; yürek ister. Sahura Yağmur Arıcan, “Lamelif”inde yüreğini ortaya koymuş. Aşk, Lam ile Elif’in koluna girmiş dev nakkaşların elinden çıkma minyatürler eşliğinde kalbimize yürüyor. Minyatür ve şiirsellikle bütünleşmiş, emsali nadir görülen zarif ve derinlikli sunumuyla kendi türünde bir ilk Lamelif. Eğer Lamelif ile aşk yolculuğuna çıkacaksanız bahtınız açık olsun güzel okuyucu! Uğurlar olsun…

Lamelif’in yazarı Sahura Yağmur Arıcan, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’e hicret için tavsiye edilen üç beldeden birin kızı… Rüya gören, sayıklayan, hatırlayan, özleyen; kendine özgü tadı, kokusu, rengi olan bir “kadim şehir”in kızı… Sahura Yağmur Arıcan benim için “SURRE MEN R” demek. “SURRE MEN R” demek, benzerleri içinde en güzeli, yaşayana huzur veren, göreni sevindiren… Bahtın açık olsun “SURRE MEN R”… Bahtın açık olsun “SURRE MEN R”mın Lamelif’i…

image005-013.jpg

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış olmak üzere dört ayrı bölümden oluşuyor Lâmelif. Yaz bölümünde Yedi Güzel Şey ( Adın, Yüzün, Gözlerin, Sesin, Ellerin, Kokun, Nefesin) başlıklı ayrı bir bölüm daha var.

Lâmelif emek yoğun bir çalışmanın ürünü. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nden getirtilen özel minyatürlerle bezenmiş eser. Her bir satırında ince ince işlenilmiş verilmek istenilen duygu. Sahura Yağmur Arıcan edebi bir kalem. Mensur şiir tarzında kaleme alıyor duygu ve düşüncelerini.

Kitabın galası geçen hafta Dedeman Otel’de gerçekleştirilmişti. Lâmelif’in basına tanıtımı, ardından okurlara imzasından sonra basın-yayın camiasından seçkin konukların yer aldığı programa pek çok yazar, gazeteci, akademisyen, radyocu ve iş adamlarının da katıldığı gala töreninde  Galip Marlalı’nın moderatörlüğünde şiirler, eserden bölümler ve söyleşiler gerçekleştirilmişti. Konuklar Lâmelif’ten bölümler ve hakkındaki fikirlerini paylaşmışlardı.

Usta gazeteci Seyit Küçükbezirci ve Sahura Yağmur Arıcan’ın “Seni Seviyorum Diyemedim” başlıklı şiirinin düeti görülmeye değerdi doğrusu.

Tebrikler Sahura Yağmur Arıcan…

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap Hakkında Bilgiler

Yayın Tarihi: 2017

Yayınevi: Çimke Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 206

Temin Adresi: Fevzi Çakmak M. Yeni Matbaacılar St. No:25 Karatay/ KONYA Tel: 0332 3425282

NOT: Konyaspor - Sivasspor maçında tribünlerde sigara içme yasağına uymayan seyircileri ikaz ederek çocukların ve bayanların daha rahat bir maç izlemelerini sağlayan İl Emniyet Müdürlüğü personeli polis memurlarımıza özellikle teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum