Lâle güzellik masalıdır

Lâle güzellik masalıdır

Asya Lale tarlasında hatıra resmi çektiren Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Lâle şehrimizi süsleyen bir güzellik masalıdır. Lale Konya’nın başına taç ve biz görsel olarak ona muhtacız” dedi.

 

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Lâle Mevsimi olması dolayısıyla İsmil’e yakın Asya Lâle firmasına ait lâle tarlasını ziyaret etti.

Aydınlar Ocağı üyeleri Doğan Cengiz, gazeteci-yazar Mustafa Balkan ve akademisyen Abdullah Öksüz ile birlikte lale tarlasını gezen ve hatıra resmi çektiren Dr. Mustafa Güçlü, “Lâle özel bir çiçektir ve Allah’ın birliğini simgeler. Üstelik lâle belki de en Türkî çiçektir” dedi. Lâlenin aynı zamanda nisan ve mayıs aylarını süsleyen bir güzellik masalı olduğunu ifade eden Dr. Güçlü, “Mevlana lâle için “En üzgün gülümseme” demiş. Niçin böyle söylemiş bilmiyorum. Eğer en üzgün gülümseme laledeyse, gülü nereye koyacağız? Türkiye’nin yüzde 80’e yakın lale ihtiyacını eğer Konya’da yetiştirilen laleler karşılıyorsa, bizim açımızdan lale Konya’nın başına taç ve biz görsel olarak ona muhtacız” diye konuştu.

Güçlü, Lâle Devri’yle ilgili olarak da şunları söyledi: “Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır. Ayrıca bu devirde İbrahim Müteferrika Avrupa'dan matbaayı getirmişdir. Türk tarihinde bir ilk olarak İbrahim Müteferrika önderliğinde Çeviri Konseyi açılmıştır. Çiçek hastalığına karşı aşı ilk kez bu devirde uygulanmıştır.”