"Laik Eğitim ve Emeğe Saygı" eylemi davası

"Laik Eğitim ve Emeğe Saygı" eylemi davası

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Kütük ve Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Demir'in de arasında bulunduğu 90 kişinin, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri" iddiasıyla yargılanmasına başlandı

ANKARA (AA) - Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük ve Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir'in de arasında bulunduğu 90 kişinin, 20 Aralık 2014'te Ankara'da sonlandırdıkları "Laik Eğitim ve Emeğe Saygı" yürüyüşü ile "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Ankara 25. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Demir, savunmasında, eylem günü Tandoğan metro istasyonu önünde toplandıklarını, ancak trafiği engellemediklerini anlattı. "Üzerime atılı suçu ben ve Eğitim-İş üyeleri işlemedi" diyen Demir, beraatını istedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Kütük de olay günü basın açıklaması için Tandoğan'da toplandıklarını belirterek, "İddia edildiği gibi kamu görevlilerine yönelik fiili veya sözlü direnişimiz olmadı. Aksine onlar gaz ve su sıkmak suretiyle, topluluğa orantısız müdahale ettiler. Sonuç itibarıyla anayasal ve demokratik hakkımızı kullandık" diye konuştu.

Tüm Yerel Sendikası Genel Başkanı Doğan Koç da eylemin tamamen barışçıl, anayasa ile uluslararası normlara uygun gerçekleştirildiğini söyledi. Koç, polisin uyarıda bulunmadan eylemcilere müdahale ettiğini savundu.

Diğer sanıklar da suçlamaları reddetti.

Mahkeme, bazı sanıkların savunmalarının talimatla alınmasının beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Öte yandan Eğitim-İş Sendikası üyesi bir grup, duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da katıldı.

İddianamede, Eğitim-İş Sendikasının 17 Aralık 2014'te Yatağan'da başlattığı "Laik Eğitim ve Emeğe Saygı" yürüyüşünün 3 gün sonra Ankara'da sona erdiği belirtiliyor. Sanıkların, olay günü Ankara'da kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlediği ve ihtara rağmen dağılmadığı ifade edilen iddianamede, sanıkların "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet"ten 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapisleri istendi.

İddianamede bir sanığın da "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnmek" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar ayrıca cezalandırılması talep edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :