KYB'nin Irak cumhurbaşkanı adayı Berhem Salih oldu

KYB'nin Irak cumhurbaşkanı adayı Berhem Salih oldu

SÜLEYMANİYE (AA) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanlarından Berhem Salih'in, partinin cumhurbaşkanı...

SÜLEYMANİYE (AA) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanlarından Berhem Salih'in, partinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

KYB Başkanlık Konseyinin, cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere düzenlediği toplantının ardından KYB Politbüro Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, açıklamalarda bulundu.

Pire, "Berhem Salih’in KYB'ye geri dönmek için bugün yaptığı başvurunun ardından parti kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi." dedi.

Cumhurbaşkanlığı görevinin, KYB’nin hakkı olduğunu belirten Pire, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) bu göreve talip olmasına şaşırdıklarını bu konuyu KDP yetkilileriyle müzakere edeceklerini söyledi.

Eski KYB Genel Sekreter Yadımcısı Berhem Salih, geçen yıl partiden ayrılarak Demokrasi ve Adalet için Koalisyonunu kurmuştu.

Irak'ta cumhurbaşkanını Kürtler arasında belirleyen taraf 2005'ten bugüne KYB oldu ancak, Mesud Barzani liderliğindeki KDP de 12 Mayıs genel seçimlerinden bu yana cumhurbaşkanlığının her daim KYB'ye verileceğine ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmadığını, bu sebeple kendi adaylarının da olabileceğini belirtiyor.

Irak meclisi, 25 Eylül'de yapılacak oturumda yeni cumhurbaşkanını seçecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :