Kuzey Kore'den Japonya'ya "ada" tepkisi

Kuzey Kore'den Japonya'ya "ada" tepkisi

Kuzey Kore, Japonya'nın, Japon Denizi'nin güneyindeki ihtilaflı adalar üzerinde hak iddia etmesine tepki gösterdi

ANKARA (AA) - Kuzey Kore, Japonya'nın, Doğu (Japon) Denizi'nin güneyindeki ihtilaflı adalar üzerinde hak iddia etmesine tepki gösterdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan yorum yazısında, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono'nun bir süre önce Güney Kore'nin kontrolünde olan adalar üzerindeki egemenlik taleplerini yenilemesi, "mantıksız ve mafyavari bir davranış" olarak nitelendi.

Pyongyang yönetiminin resmi görüşünü yansıtan yazıda, Japonya'nın, işgal ve sömürge döneminde işlediği savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları hala inkar ettiği ifade edilerek Korelilere ait bir toprak üzerinde hak iddia edecek kadar ileri gitmesinin, düşündürücü olduğu belirtildi.

Yazıda şunlar kaydedildi:

"Tok Adaları ismen ve cismen Kore'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Yalnızca Kore'ye ait tarihsel belgeler değil, Japonların tarihsel belgeleri ve haritaları da adaların Kore'nin parçası olduğunu göstermektedir. Bunların hiçbiri adaların Japonya'ya ait olduğuna işaret etmemektedir. Japon milliyetçiler yayılmacı hayallerini yansıtan bu sorumsuz egemenlik taleplerini sürdürürlerse, izole edilmeyi ve zarar görmeyi göze almışlar demektir."

Güney Korelilerin Dokdo, Kuzey Korelilerin Tokto, Japonların ise Takeşima olarak adlandırdıkları adalar, uzun zamandır ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor. Japonya, Güney Kore'nin kontrolü altındaki ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Söz konusu adalar, daha önce de Japonya ve Güney Kore arasında gerginliklerin yaşanmasına sebep olmuştu. Seul yönetimi, Japonya Savunma Bakanlığının 2015'te yayımladığı "beyaz belge"de, Güney Kore'nin kontrolü altındaki adaların, "Japon topraklarının parçası olduğu" şeklinde bir ifade yer almasına tepki göstermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :