Kuzey Kore'de 5 kişiden 2'si yetersiz besleniyor

Kuzey Kore'de 5 kişiden 2'si yetersiz besleniyor

BM raporuna göre, Kuzey Kore'de nüfusun yüzde 70'i gıda yardımlarına muhtaç

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan rapor, 5 Kuzey Koreliden 2'sinin yetersiz beslendiğini ve nüfusun yüzde 70'inin gıda yardımlarına muhtaç olduğunu ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, yeni raporda çoğu Kuzey Korelinin temel sağlık hizmetlerine erişim sağlayamadığı ve ishal ve zatürrenin 5 yaş altındaki çocuklarda başlıca ölüm nedeni olduğu belirtildi.

İnsani ihtiyaçların, sel ve kuraklık gibi "tekerrür eden doğal afetler" nedeniyle daha da arttığına dikkat çekilen raporda, "Siyasi gerginliğin ortasında, Kuzey Kore genelinde yaklaşık 18 milyon kişi, temel hizmetlere erişememenin yanı sıra gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeden muzdarip olmaya devam ediyor. Üstelik toplam nüfusun yüzde 41'ine denk gelen 10,5 milyon kişi yetersiz besleniyor." ifadelerine yer verildi.

Yaklaşık 25 milyon nüfusa sahip Kuzey Kore'nin uzun yıllardır gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğu biliniyor. Ülkede 1990'lı yıllarda yaşanan kıtlık nedeniyle yüz binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Kuzey Korelilerin üçte ikisinin hala yönetim tarafından dağıtılan gıda yardımına bel bağladığına işaret edilen raporda, karne ile verilen hububat ve patates gibi ürünlerin günde kişi başına 380 gramdan geçen birkaç ay içinde 300 grama düştüğü belirtildi. Raporda, "Yıl boyunca meydana gelen değişimler normal ancak yiyecek istihkakları, sürekli olarak hükümetin hedefindeki günlük kişi başına ortalama 573 gramdan daha düşük." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası yaptırımların, aracıların para ve teçhizat gönderimini zorlaştırarak insani çabaları etkilediğine işaret edilen raporda ayrıca 2012 yılından bu yana bağış finansmanında ciddi bir düşüş yaşandığı tespit edildi.

Raporda, "Sonuç olarak, aracılar sağladıkları yardımı önemli ölçüde azaltmak zorunda kaldıklarından, yardıma en muhtaç kişilerin hayati ihtiyaçları karşılanamıyor. En savunmasız kişilerin acil ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak için acilen daha fazla öngörülebilir finansman gerekiyor." ifadeleri yer aldı.

- Kuzey Korelilerin Güney Korelilerden 10 yıl daha az yaşayacağı tahmin ediliyor

Bu arada BM'nin yıllık raporunda, 2015 doğumlu Kuzey Koreli çocukların Güney Koreli yaşıtlarına göre 10 yıldan daha kısa yaşamasının beklendiği ifade edildi.

Yonhap ajansının haberine göre, BM Kalkınma Programının 2016 İnsani Gelişim Endeksi (IGE) raporunda, 2015'te doğan Güney Koreli bebeklerin ortalama ömrünün 82,1 yıl, Kuzey Koreli bebeklerin ömrünün ise 70,5 yıl olacağı tahmininde bulunuldu.

Ülkelerin yaşam beklentisi, eğitim düzeyi, yaşam standardı ve insanların yaşam kalitesinin değerlendirildiği Endeks'te, Kuzey Koreli bebeklerin ortalama yaşam beklentisinin dünyada 2015 yılında doğan bebeklerin beklenen ortalama yaşam süresi olan 71,6 yıldan da daha kısa olduğu belirtildi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :