Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Yemenli taraflara alıkonulan kişilerin, muhtaç durumda olanların ve siyasi mahkumlar ile düşünce suçlularının serbest bırakılması için çağrıda bulundu

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, Yemenli taraflara alıkonulan kişilerin, muhtaç durumda olanların ve siyasi mahkumlar ile düşünce suçlularının serbest bırakılması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

Şeyh Ahmed yayımladığı yazılı açıklamada, Kuveyt'teki müzakerelerin tarafları olan Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyet ve hükümet heyetini, taraflarca alıkonulan kişileri, muhtaç durumdakileri ve siyasi mahkumlar ile düşünce suçlularını serbest bırakmaya çağırdığı ifade edildi.

Husilerin Amran'da alıkonulan 57 kişiyi serbest bırakmasının olumlu karşılandığı ifade edilen açıklamada, Yemen toplumu ve barış için alıkonulan kişilerin serbest bırakılması olumlu etki bırakacak, kişilerin sivil, siyasi veya asker olup olmamasına bakılmaksızın serbest bırakılmaları talep edildi.

Dün tarafların liderleriyle doğrudan yapılan görüşmelerde askeri ve emniyet komiteleri oluşturulması konusunun ayrıntılarının da ele alındığı belirtildi.

- Hapishanelerin ziyaret edilmesi önerisi

Bunun yanı sıra hükümete yakın kaynaklarından alınan bilgiye göre, 2 haftadan uzun bir aranın ardından görüşmelere başlanan Esirler ve Tutuklular Komitesinde hükümet heyeti bir aydan uzun süredir açlık grevinde olan gazetecilere ilişkin bilgi istedi.

Husilere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husi ve Salih yanlılarını temsil eden ortak heyet iyi niyet göstergesi olarak iki taraf ve BM'nin de yer aldığı bir komisyon kurularak hapishanelerin ve alıkonulan kişilerin tutuldukları yerlerin ziyaret edilmesi önerisini sundu.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdür Yardımcısı Abdullah el-Uleymi sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, müzakerelerden sonuç alınmasının bir hayale dönüşmesinden endişe ettiğini belirtti.

Hükümet heyetinin müzakerelerde sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini ancak Husiler ile Salih yanlısı heyetin barış sürecini engellediğini savundu.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde ramazan ayından önce esirler, alıkonulanlar ve tutukluların yüzde 50'sinin serbest bırakılmasını öngören teklif gerçekleşememişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :