Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Yemen'de barışa giden yolun kesinlikle kolay olmadığını ifade etti

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen'de barışa giden yolun kesinlikle kolay olmadığını belirtti.

Kuveyt'te Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyet ile hükümet heyeti arasında BM gözetiminde gerçekleşen müzakerelerin 55'inci gününde bazı değerlendirmelerde bulunan Şeyh Ahmed, yayımladığı yazılı açıklamada, Yemen'de barışa giden yolun kesinlikle kolay olmadığını kaydederek, "Tarafların, savaşı sonlandıracak, Yemen tarihinde yeni bir sayfa açacak kalıcı anlaşmaya giden yolu hazırlaması için işlevsel çözümler bulma konusunda çaba sarf etmelerini arzu ediyorum ifadelerini kullandı.

Husilerin İbb kentinde alıkoydukları 130 kişiyi geçtiğimiz pazar günü serbest bırakmasından memnuniyet duyduğunu belirten Şeyh Ahmed, tarafları en kısa sürede daha fazla kişiyi serbest bırakmaya çağırdı.

Yasa dışı gözaltıları ve meskun mahallere yönelik bombalı saldırıları şiddetle kınayan Şeyh Ahmed, tarafların Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin bu konunun hızlı şekilde çözülmesi için görevine devam etmesi konusunda anlaştığını ifade etti.

BM Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, dün akşam gerçekleşen görüşmeye tüm taraflardan 4'er kişinin katıldığına, anlaşılan konuların denetlenmesi için askeri ve emniyet komitelerinin kurulması konusuyla güvenliğe ilişkin diğer konuların ele alındığına değinerek, toplantının olumlu geçtiğine işaret etti.

Müzakerelere katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, bugünkü görüşmelerde Şeyh Ahmed'in BM'nin Yemen krizine ilişkin "yol haritasını" sunması bekleniyor. BM'nın sunacağı yol haritasının tartışmaya açık olmadığı ifade edildi.

Öte yandan, Husilerin kontrolündeki SABA haber ajansı ile Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) haberine göre müzakerelerde Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden ortak heyetin sözcüsü Muhammed Abdusselam, Yemen halkının talepleri olan, devlet kurumları ve Cumhurbaşkanlığının yer aldığı uzlaşı yönetimi ile ulusal hükümetin durumu, ismi üzerine uzlaşılan kişilerin vazifelerini icra edecek askeri komitenin kurulması, kuşatmanın kaldırılması ve savaşın sonlanması gibi taleplerini karşılamayan BM'nin yol haritasını reddedeceklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :