Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Yemen Başbakanı Dağr:"Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları tarafından alıkonulan başta Savunma Bakanı Subeyhi olmak üzere bütün kişilerin serbest bırakılması konusundan vazgeçilemez"

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed Ubeyd bin Dağr, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları tarafından alıkonulan başta Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi olmak üzere bütün kişilerin serbest bırakılmasından vazgeçilemeyeceğini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen Başbakanı Dağr, Savunma Bakanı Subeyhi'nin oğlu ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Görüşmede Dağr'ın, Savunma Bakanı Subeyhi, Tuğgeneral Faysal Receb, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardeşi Tuğgeneral Nasır Mansur Hadi başta olmak üzere milislerin hapishanelerinde bulunan bütün kişilerin serbest bırakılması konusundan vazgeçilemeyeceğini ifade etti.

Dağr, darbeci milislerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararına uyarak, Subeyhi ve tüm alıkonulan kişilerin serbest bırakması gerektiğini kaydetti.

Müzakerelere katılan hükümet heyetinde yer alan kaynaklardan alınan bilgiye göre, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husilerin oluşturduğu ortak heyet ile hükümet heyeti esirler ile tutukluların isimlerinin yer aldığı listeleri birbirlerine sunmuştu.

Tarafların öncelikle listedeki isimlerin ellerinde bulunup bulunmadığını kontrol edeceği ve serbest bırakma konusunda onayın çarşamba günü verileceği kaydedilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :