Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Çatışan tarafların elindeki çok sayıda tutuklunun ramazan ayı başında serbest bırakılması için ön anlaşma sağlandı

KUVEYT (AA) - Kuveyt'teki Yemen müzakereleri çerçevesinde, çatışan tarafların elindeki çok sayıda tutuklunun ramazan ayı başında serbest bırakılması için ön anlaşma sağlandığı bildirildi.

Müzakerelere katılan heyetlere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen krizine çözüm bulunması çerçevesinde oluşturulan komitelerden Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin, çatışan tarafların heyetleriyle yaptığı görüşmeler sonucu, çok sayıda tutuklunun ramazan başında serbest bırakılması için ön anlaşmaya varıldı.

Hükümet ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetlerin komitedeki temsilcilerinin, karşı tarafın elindeki tutukluların isimlerini kapsayan ön listeyi ayrı ayrı BM yetkilisine sunduğu, yarın akşamki görüşmelerde nihai listenin sunulması konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in tarafların hazırlandığı listeyi birbirleriyle paylaşacağı, tarafların karşı tarafın listesine yaptığı itiraz ve cevapların ardından nihai listenin oluşturulacağı ifade edildi.

Anlaşmanın ilk etapta tutukluların yüzde 50'sinin bırakılmasını kapsadığı ancak tarafların elindeki tutuklu ve esir sayısına ilişkin henüz net rakam bulunmadığı aktarıldı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :