Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Barış görüşmelerinin beşinci gününde ilk kez heyetler arası "doğrudan görüşmeler" yapılmadı
SANA (AA) - Yemen krizine çözüm bulmak için başlatılan Kuveyt'teki barış görüşmelerinin beşinci gününde ilk kez heyetler arası "doğrudan görüşmelerin" yapılmadığı bildirildi.
Heyetlere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, müzakerelere katılan taraflar arasında ilk dört günün aksine ilk kez dün "doğrudan görüşmeler" yapılmadı. Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in heyetler ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığı ancak heyetlerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararına dayanan gündem maddelerini tartışmaya yanaşmadığı, söz konusu kararda geçen 5 noktanın ele alınmadığı belirtildi.
Barış görüşmelerinin başarıya ulaşması için uluslararası hareketlilik yaşandığı, BM Özel Temsilcisi Ahmed'in yanı sıra BMGK'ya daimi üye beş ülkenin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) büyükelçilerinin, Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetlerle görüştüğü, heyetleri gündem maddelerini tartışmaya ikna etmeye çalıştığı aktarıldı.
Büyükelçiler ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiği ifade edilirken, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.
Öte yandan Husilere yakın kaynaklar, kamuoyuna açıklanmayan bir anlaşma yapıldığını ancak ateşkese bağlı kalınmasıyla ilgili yapılan bu anlaşmanın henüz imzalanmadığını, eğer bu anlaşma imzalanırsa gündem maddelerinin tartışılmaya başlanacağını aktardı.
BMGK'nın 2216 sayılı kararı, ülkede güvenlik düzenlemeleri yapılması, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden geri çekilerek silahları devlete teslim etmesi, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasını öngörüyor.
Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden heyetler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının düzenlediği hava saldırılarının sona ermesini ayrıca söz konusu beş noktanın sıralamasının, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi ve yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa girilmesi aşamasının, kentlerden geri çekilerek silahların devlete teslim edilmesinden önce gelecek şekilde değişmesini talep ediyor.
Hükümet heyeti ise öncelikle Husilerin alıkoyduğu vatandaşları serbest bırakmasını, ateşkese bağlı kalmasını şart koşuyor.
Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine, Kuveyt müzakereleri öncesi iyi niyet göstergesi olarak 10 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuştu. Krizin tarafları arasındaki barış görüşmeleri, geçen perşembe Kuveyt'te başlamıştı.
AA
Kaynak: