Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Yemen’de Eylül 2014 tarihinden bu yana devam eden sorunların çözümü için yürütülecek 3’üncü diyalog müzakerelerinin bugün Kuveyt’te başlaması öngörülüyor- Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerde, BM’nin daha önce aldığı 2216 sayılı karar çerçevesinde 5

RİYAD (AA) - Yemen’de Eylül 2014 tarihinden bu yana devam eden sorunların çözümü için yürütülecek 3’üncü diyalog müzakerelerinin bugün Kuveyt’te başlaması öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) çağrısıyla Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerde, BM’nin daha önce aldığı 2216 sayılı karar çerçevesinde 5 temel maddenin görüşüleceği belirtiliyor.

Müzakerelerin siyasi çözüm sunmayacağı ancak çözüme açılacak bir kapı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Yemenli tarafların, Cenevre’deki tutumlarının aksine çözümü isteyen açıklamalarda bulunması kısmi de olsa bir anlaşmanın sağlanabileceğinin işaretlerini veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, müzakerelerde “kapsamlı siyasi diyaloğu başlatmayı ve siyasi çözüme ulaşmayı” hedeflediklerini açıklamıştı.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el- Mihlafi de daha önce yaptığı açıklamada, Husilerin silahlarını bırakıp, şehirlerden çekilmeleri durumunda ülkedeki siyasi sürecin ortağı olabileceğini dile getirmişti.

BM'nin aldığı 2216 karar çerçevesinde Kuveyt’te taraflar arasında görüşülmesi beklenen 5 temel madde şöyle sıralanıyor:

- Kalıcı ateşkes

Taraflar arasında müzakere süreci nedeniyle geçici olarak devam eden ateşkesin kalıcı olarak sağlanması, görüşülmesi beklenen ilk maddeyi oluşturuyor. Kalıcı ateşkes ile Husilerin ablukası altındaki Taiz ve İbb gibi kentlere uyguladığı ablukanın kaldırılması öngörülüyor.

- Silahların devlete teslim edilmesi

Görüşmelerde ele alınması beklenen ikinci madde ise Husilerin ülkeyi işgal ettiği süreçte orduya ait askeri üs ve depolardan ele geçirdiği balistik füzeler de dahil olmak üzere tüm ağır ve orta derece silahların teslim edilmesi.

- İşgal altındaki kentlerden çekilme

Görüşmelerin önemli bir diğer maddesi de Husilerin Eylül 2014’te işgal etmeye başladığı ve halen elinde bulundurduğu başkent Sana’nın yanı sıra İbb, Demar, Amran, Beyda ve Sada gibi önemli kentlerin tümünden çekilerek, yönetimi meşru hükümete bırakması konusu görüşülecek.

- Devlet kurumlarının meşru hükümete devri

Eylül 2014’ten bu yana Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları tarafından kullanılan devlet kurumlarının hükümete devri ve bu süreçte ataması yapılan kişilerin durumu ile ilgili konular tartışılacak. Daha önce Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından çıkarılan genelgede, Husiler tarafından alınan karar ve atamaların geçersiz olduğu ilan edilmişti.

- Siyasi tutukluların serbest bırakılması

Yemen’de tarafların ellerinde bulunan siyasi ve askeri tutukluların serbest bırakılması konusu ise görüşülmeyi bekleyen önemli bir diğer konu olarak görülüyor.

Yemen İnsan Hakları İzleme Koalisyonu’nun raporlarına göre, Husiler ve Salih güçleri tarafından alıkonulan 2 bin 706 Yemenli bulunuyor.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak görüşmede ilerleme sağlanamamıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, geçen hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada, Yemenli taraflar arasındaki bir diyaloğun ancak "Husilerin kentlerden çekilmesi ve silahlarını devlete teslim etmesini öngören" 2216 sayılı BM kararı doğrultusunda gerçekleşeceğini ifade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :