Kuveyt'te "El-Abdali Hücresi" davası

Kuveyt'te "El-Abdali Hücresi" davası

Kuveyt, İran'ın "silah ve mühimmat deposu ele geçirilmesine ilişkin davaya isminin karıştırıldığı" açıklamasından üzüntü duyduğunu belirtti

KUVEYT (AA) - Kuveyt'in, İran'ın "El-Abdali Hücresi ismiyle yürütülen davaya isminin karıştırıldığı" yönündeki açıklamasından derin üzüntü duyduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İran'ın Kuveyt Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamayı reddederek, bunun diplomatik temayüllere aykırı olduğunu belirtti. 

Açıklamasında, "Devletlerin, herhangi bir dava hakkında bilgi edinmek istediklerinde tutumlarını basın organlarıyla değil, diplomatik kanallar aracılığıyla ifade etmeleri gerekir" ifadesini kullanan yetkili, şunları kaydetti:

"İran Büyükelçiliği'nin açıklamasında, Kuveyt Bakanlar Kurulu'nun söz konusu davada büyük bir sorumlulukla hareket edileceği ve dava hükme bağlanana kadar önyargıda bulunulmayacağına ilişkin açıklaması ne yazık ki göz ardı edilmiştir. Nitekim Başsavcılığın, El-Abdeli Hücresi davasına ilişkin haber yayımlanmaması ve açıklama yapılmaması yönünde aldığı karar, Kuveyt'in mahkemenin vereceği adil kararın sekteye uğramasını ve medya aracılığıyla bu süreçte yaşanabilecek muhtemel olumsuzlukların önüne geçmek istediğinin kanıtıdır." 

İran'ın Kuveyt Büyükelçiliği, Kuveyt'te "El-Abdali Hücresi ismiyle yürütülen davaya İran'ın isminin karıştırıldığını" belirterek, bu durumdan rahatsızlık duyduklarını açıklamıştı.

Kuveyt Başsavcılığı, "El-Abdali Hücresi" olarak bilinen "silah ve mühimmat deposu" ele geçirilmesine ilişkin yürütülen davada 1'i İranlı 25'i Kuveytli 26 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti. 

Savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, dava kapsamında gözaltında tutulan sanıkların, haklarında süresiz ihtiyati hapis kararıyla birlikte dosyalarının ceza mahkemesine sevk edildiği ifade edilmişti.

Açıklamada, şüphelilerin 24'ünün "ülke bütünlüğünü zedeleyecek eylemlere katılma, İran ve Hizbullah ile işbirliği yapma, onların yararına çalışma, silah bulundurarak ülke karşıtı eylemler düzenlemek, ruhsatsız silah ve iletişim araçlarının yanında patlayıcı ve mühimmat bulundurma, silah ve mühimmat taşıma ile kullanma amaçlı eğitim almakla" suçlandığı kaydedilmişti.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, 13 Ağustos'ta ülkenin kuzeyindeki sınır bölgesi Abdali'de bir eve düzenlenen operasyonda çok sayıda silah, patlayıcı ve mühimmat ele geçirildiğini, aralarında mülk sahiplerinin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Bakanlık, silahların, üzerine beton dökülmüş derin bir çukurda gömülü olarak bulunduğunu belirtmişti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı