Kuveyt milli günü resepsiyonu

Kuveyt milli günü resepsiyonu

Başbakan Yardımcısı Arınç:"Kuveyt'in refahı ve kalkınması, Türkiye'nin refahı ve kalkınmasıdır. Kuveyt'in güvenlik ve istikrarı, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman Kuveyt'in yanında olacaktır"- Kuvey

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman Kuveyt'in yanında olacaktır" dedi.

Kuveyt'in kuruluşunun 54. yıl dönümü, Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al-Duwaıkh'in ev sahipliği yaptığı resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve diplomatik misyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Arınç, burada yaptığı konuşmada, ortak tarihi geçmiş ve kardeşlik bağları bulunan Kuveyt'in milli günü resepsiyonunda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dost ve kardeş Kuveyt Devleti ile halkının bu gününü en kalbi duygularla kutladığını söyledi.

Son birkaç yılda Türkiye ile Kuveyt arasında çok sayıda karşılıklı üst düzey ziyaret gerçekleştirildiğini, bu temasların sıklığı ve seviyesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gözler önüne serdiğini ifade eden Arınç, "Türkiye ve Kuveyt halkları arasındaki güçlü, manevi, tarihi ve kültürel bağlara dayanan mükemmel düzeydeki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda ortak ve güçlü bir iradeyi paylaşıyoruz" diye konuştu.

Arınç, Kuveyt ile ilişkilere stratejik bir zaviyeden baktıklarını aktararak, "Kuveyt'in refahı ve kalkınması, Türkiye'nin refahı ve kalkınmasıdır. Kuveyt'in güvenlik ve istikrarı, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman Kuveyt'in yanında olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticaretin 2014 yılında yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Kuveyt'te üstlendikleri projelerin toplam bedelinin 1.6 milyar dolara ulaştığını kaydeden Arınç, bu ülkeden Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların miktarının 1.4 milyar dolara ulaşmasının da sevindirici olduğunu söyledi. 

Bülent Arınç, Kuveyt'ten Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçi sayısının 2014'te 130 bini aştığını, Kuveyt ile kültür ve eğitim alanlarında da iş birliğinin geliştirilmekte olduğunu vurguladı.

- "Türkiye ile Kuveyt arasındaki bağların gücü"

Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al-Duwaıkh ise, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan 4 pilot için taziyelerini iletmek istediğini ifade etti.

Al-Duwaıkh, Türk halkı ve Türk hükümetinin yanlarında olması ve kutlamalarda bulunmasının kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, "Bu katılım, iki ülke arasındaki tarihi ve köklü ilişkilerin boyutunu göstermektedir. İki kardeş ve dost ülkenin birbiriyle olan bağlarının gücünü göstermektedir" dedi.

Irak'ın Kuveyt'e saldırısı esnasında Türkiye'nin gösterdiği tutumu hala minnetle anımsadıklarını ifade eden Al-Duwaıkh, şunları kaydetti:

"Bu, aslında Türkiye için çok yabancı bir durum değil. Türkiye her zaman haklının yanında yer almıştır. Türkiye, acı olaylar sırasında Kuveyt vatandaşlarına her zaman topraklarını açmıştır ve elinden gelenin en iyisini yapmıştır. Türk halkı ve Türk hükümetine bunun için tekrar tekrar teşekkürlerimizi iletiyoruz."

Bülent Arınç ve Abdullah Abdulazeez Al-Duwaıkh, konuşmalarının ardından üzerinde Türkiye ve Kuveyt bayrakları bulunan pastayı kesti.

- İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore'dan Arınç'a teşekkür

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, resepiyon sırasında Arınç ile selamlaşarak, kendisine iki ülke arasındaki yakın iş birliği ve birlikte çalışılmasından dolayı teşekkürlerini iletti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, önceki gün yaptığı açıklamada, savaşmak için Suriye'ye gittiği iddia edilen İngilizler ile ilgili, "İngiltere gibi Scotland Yard’ıyla meşhur bir ülkede yakın takibe alınmamış, haklarında daha önce iddialar bulunmuş üç tane kızın ellerini kollarını sallayarak İstanbul'a gelmeleri, geldikten üç gün sonra da uyanıp bize ondan sonra haber vermeleri İngiltere adına bence kınanacak, ayıplanacak bir davranıştır" demişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :