"Kütüphane, adı konulmamış bir okuldur"

"Kütüphane, adı konulmamış bir okuldur"

Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Turşucu:"Kütüphaneci sayısı çok önemlidir, çünkü kütüphane aslında adı konulmamış bir okuldur, bunu ekol anlamında söylüyorum mesleki bir taassupla söylemiyorum"- Yrd. Doç. Dr. Binici:"Bilgi erişimiyle ilgili bütün ak

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Kütüphaneci sayısı çok önemlidir, çünkü kütüphane aslında adı konulmamış bir okuldur, bunu ekol anlamında söylüyorum mesleki bir taassupla söylemiyorum." dedi.

53. Kütüphaneler Haftası kapsamında, Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda, moderatörlüğünü Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş'ın yaptığı "Türkiye'de e-Kitap Uygulamaları" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Turşucu, Türkiye'nin okuma oranlarının geçmişe nazaran önemli oranda arttığını belirterek, kütüphanelerin geçmişten günümüze kadar okul vazifesini taşıdığını söyledi.

Hamdi Turşucu, şöyle konuştu:

"Gelecek tazyike göre biz şekilleneceğiz, tazyik artarsa biz, personel sayımız başta olmak üzere şekillenip büyüyeceğiz. Kütüphaneci sayısı çok önemlidir, çünkü kütüphane aslında adı konulmamış bir okuldur, bunu ekol anlamında söylüyorum mesleki bir taassupla söylemiyorum. Kütüphanecilikte 3'üncü yılım ve kütüphaneciliğin 3'üncü sınıfında okuyan bir öğrenciyim, öğrenmeye ve öğrendiklerimi de uygulamaya çalışıyorum, bunu gönül rahatlığı ile söylüyorum. Kütüphanecilerin hangi zorluklarda hizmet verdiğini en iyi bilen birisiyim, önümüzdeki süreçte kütüphanenin genetik kodları bozulmuş ve bu kodları yeniden yerine oturtmaya çalışıyoruz. Bu sadece Türkiye'nin değil, Amerika, Kanada, Almanya'da da olan genel bir sorundur."

Son 50 yıldaki gelişmelerle birlikte kütüphanelerde değişimler yaşandığını vurgulayan Turşucu, "Halk Kütüphaneleri'nde e-Kitap'ın hizmete sunulması noktasında önemli bir süreci aştık, önümüzdeki günlerde bununla ilgili olarak sonuca bağlamak üzereyiz." bilgisini verdi.

- "Dijital çağ, e-Kitap devrimini gerçekleştirdi"

Bilgiye kolay erişim sağladığı için okurlar tarafından e-Kitap sisteminin daha fazla talep edildiğini söyleyen Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kasım Binici de "Kütüphaneler açısından yayıncılık, okuyucu ve paydaşlar açısından düşündüğümüzde e-Kitap sisteminin yeni bir ortam getirdiğini görüyoruz ve böylece farklılaşma söz konusudur. Bilgi erişimiyle ilgili bütün aktivitelerimiz, dijital çağ öncesi olan aktivitelerdir. e-Kitap yeni bir ortam getirdi, ben bu durumu 'e-Kitap devrimi' olarak nitelendiriyorum." diye konuştu.

- "Okur-yazarlık dediğimiz şey bambaşka bir hale dönüşecek"

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) ve YAYFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Burhan Genç ise bilginin geçmişten gelen anlamının ne derece değiştiği ve okuyucuya yansıması konusunda sorulan bir soru üzerine, "Okur-yazarlık kavramı başta çok değişecek, Gazali'nin Endülüs'te yayımlanan bir kitabı 6 ay sonrasında eline aldığı zaman hayıflanarak, '6 ay olmuş ben bu kitaba daha yeni ulaştım' diyor. O zamanın şartlarını göz önüne alırsak aslında çok kısa bir zaman ama günümüze geldiğimiz zamanda artık saniyelere kadar indi." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :