Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ: - "Kurtuluş ve Çanakkale Savaşları, milletimiz için nasıl önemli ve tarihi zaferlerse Kut'ül Amare de o derece mühimdir "

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Kut'ül Amare Zaferi'nin kutlanmasının ne Kurtuluş Savaşı'na ne de Çanakkale Zaferi'ne gölge düşüreceğini belirterek, "Kurtuluş ve Çanakkale Savaşları, milletimiz için nasıl önemli ve tarihi zaferlerse Kut'ül Amare de o derece mühimdir." değerlendirmesinde bulundu.

Özdağ, yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı ordusunun, Irak'ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini ağır yenilgiye uğrattığı Kut'ül Amare Zaferi’nin 100. yılının kutlandığını hatırlattı.

Özdağ, şunları kaydetti;

"İngilizler, 5 Kasım 1914'te Osmanlı Devleti'ne resmen savaş ilan ederek, Irak'ı işgal için harekete geçmişti. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarındaki kanlı saldırıya karşı, şanlı Osmanlı ordusunun muzaffer komutanları Halil ve Nurettin Beyler büyük azim ve direniş örneği sergilemiş, İngiliz askerleri Türk birliklerin kuşatmasına sadece 5 ay dayanabilmişti. Türklerin yoğun kuşatması altında her geçen gün açlık tehlikesi büyük oranda artan İngiliz askeri, savaş sonunda neredeyse her şeyini kaybetmişti. İngiltere'de yayın yapan bir gazetenin yazarı, askerlerin günlüklerinden paylaştığı notlarda, İngiliz askerlerinin açlıktan atlarını yemek zorunda kaldığını, pirelendiğini ve kötü şartlara dayanamadığı için Türk ordusuna esir olarak teslim olduğunu ifade etmiştir. "

Kut'ül Amare Zaferi'nin 1952'ye kadar bayram olarak kutlandığını vurgulayan Özdağ, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından İngilizlerin baskısı sonucu bu uygulamanın kaldırıldığını bildirdi.

Bu zaferin kutlanmasının ne Kurtuluş Savaşı’na ne de Çanakkale Zaferi’ne gölge düşüreceğine dikkati çeken Özdağ, "Kurtuluş ve Çanakkale Savaşları, milletimiz için nasıl önemli ve tarihi zaferlerse Kut-ül Amare de o derece mühimdir. Yıllardır bizlere unutturulmaya çalışılan bu kutlu zaferin, bu yıl yurdun her yanında çeşitli etkinliklerle kutlanacak olmasından duyduğum memnuniyeti ifade ederek, bu zaferi bizlere hediye eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, muzaffer ordumuza da başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :