Kütahya'nın çini desenleri kitapta yaşatılacak

Kütahya'nın çini desenleri kitapta yaşatılacak

Kütahya'da 30 yıldır çini desenleri çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Üstünkaya'nın eserleri, yayımlanacak kitapla ölümsüzleşecek- Üstünkaya: - "Eski Kütahya çinilerini yaşatmak için çizdiğim özgün desenlerden 600'ü Kültür ve Turizm Bakanlığ

KÜTAHYA (AA) - RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da, yaklaşık 30 yıldır çini deseni çizen 70 yaşındaki Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Hamza Üstünkaya'nın, aydınger kağıtlarındaki eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca bastırılacak kitapta yaşatılacak.

Üstünkaya, AA muhabirine, baba mesleği çinicilikle çocuk yaştan itibaren uğraştığını, yaklaşık 60 yıldır bu sektörün içinde olduğunu söyledi.

Çininin tasarlanmasından desen çizimine ve üretimine kadar hemen her aşamasıyla ilgilendiğini dile getiren Üstünkaya, "Çocukluk ve gençlik yıllarımda birçok çinici gezdim, çalışmalarını inceledim ancak desenlerin nasıl çizileceğini bilemiyordum. 40 yaşındayken Vehbi Koç Vakfı Kütahya'da bir el sanatları kursu düzenledi. Tezhip sanatkarı Muhsin Demironat hocamız bize eğitim verdi. Oradan aldığım eğitimle kağıdın nasıl katlanacağından desen çizimlerine kadar olan kısımları öğrendim. İlerleyen yıllarda da kendimi geliştirdim." dedi.

Süreç içinde çiniye desen aktarma ve çini boyamayı da öğrendiğini ifade eden Üstünkaya, "Babamdan devraldığım çini sanatını bugüne kadar getirdim. Bu sanatı ben de kızıma öğrettim. Kütahya çinimizin simetriği, rengi ve deseni boldur. Günümüzde bu tarz çalışma yapan çok fazla kişi yok. Ben de yaklaşık 30 yıldır çinimiz için özgün desenler çiziyorum. Yaklaşık 3 bin civarında 5 santimetre ebadından 1 metreye kadar küçüklü büyüklü desenlerim var. Bunların hiçbiri bir yerlerden alınıp taklit edilmedi. Hiçbiri daha gün yüzü görmedi." ifadesini kullandı.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı 600 kadar özgün desenin kitabını basacak

Üstünkaya, çizdiği desenlerin bir kitapta toplanması için girişimlerde bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 2 ay önce Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı Bey tarafından kabul edildim. 2 saat kadar sohbet edip desenler ve kitap üzerine konuştuk. Sayın Avcı, 'Desenlerini getirdiğin an basacağız' dedi. Kitap, basım için hazırlanma aşamasında. Dumlupınar Üniversitesi hazırlığını yapmak istedi. Eğer kısa sürede hazırlanırsa baskıya alınacak ve piyasaya çıkarılacak. Eski Kütahya çinilerini yaşatmak için çizdiğim özgün desenlerden 600'ü Kültür ve Turizm Bakanlığınca basılacak kitabımda yer alacak. Böylece Kütahya desenleri de çinisi gibi markalaşmış olacak. Kitabın basılmasıyla desenlerim çini başta olmak üzere, tezhip, halı, kilim motifleri gibi birçok el sanatını etkileyecek. Kitap, Türkiye ve dünyada birçok üniversiteye ve bu işle uğraşan herkese ulaştırılacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :