Kütahya'da termik santralindeki olaylar

Kütahya'da termik santralindeki olaylar

Seyitömer'deki termik santralinde çıkan olayların ardından güvenlik önlemleri devam ediyor

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'nın Seyitömer beldesindeki termik santralinden işçi çıkarıldığı gerekçesiyle çıkan olaylar nedeniyle bölgede, jandarma ve polis ekipleri zırhlı araçlarla bekleyişini sürdürüyor. 

Olayları yatıştıran Seyitömer Belediye Başkanı Halil Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, buradaki olayın anlık verilen bir tepki olmadığını, birçok sorunların birleşmesinden meydana geldiğini kaydetti.

Son noktasında da işçi çıkarmayla neticelenmesiyle öfke patlaması yaşandığını, olaylarda örgütlü bir durumun olmadığını, bireysel ekmek ve iş davası yapıldığını belirten Öztürk, ''Halen daha görüşmelerimiz devam ediyor. 2-3 gündür biz, vatandaşı sağduyuya davet ediyoruz. Bir mesaj verildi burada. Burayı işleten işletme sahipleri, olumlu cevap verdiler. 'Tamam biz kimseyi çıkarmıyoruz, herkes işine devam edecek' denildi. Şu anda da işlerine devam ediyorlar fakat burada sakıncalı bir durum var. Başka birileri, bazı örgütler veya bazı sivil toplum kuruluşları bu olayı sahiplenme, bu vatandaşın tepkisinden faydalanma ve bundan kendilerine pay çıkarma durumundadır'' diye konuştu. 

Bu olayın bir gün içinde kendilerinin çalışmaları neticesinde bitmişken, diğerlerinin devreye girmesi ve bilgi kirliliği oluşturulması nedeniyle burada olayı devam ettirme düşüncesine içine girdiklerini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti: 

''Buradaki vatandaşı biz, iki gündür sağduyuya davet ediyoruz. Bunu engelledik ve bundan sonra da engelleyeceğiz. Bugün muhtarlarla bir toplantı yapacağız, akabinde Vali Bey çağırmış yanına gidip gerekli bilgiyi vereceğiz. Biz sorunların, masada çözülmesi derdindeyiz. Ben buna öncülük etmek istiyorum, bir başkan olarak. Burada şirket açısından büyük bir zarar oluştu. Soruşturma aşamasında da inşallah kimseye bir zarar gelmeden sonuçlanır. Fakat bundan sonra yapılacak olan vurma, kırma, dökme hem bu memlekete hem de bu işletmeye zarar verir. Biz bunun önüne geçme derdindeyiz, Allah'ın izniyle de geçtik. Vatandaşımızda bize itibar etti, güvendi, sağduyulu davranıyorlar. Şirket sahipleri de şaşkın ve sağduyulu. Çünkü bu olayın bu kadar büyüyeceğini düşünememişler. Ben kendileriyle görüştüm, gerekli bilgileri aktardım. Bence firma sahipleri geri adım değil, burada kendileri büyüklük gösterdi. 'İşçi çıkışını durdurduk, bundan sonra işçi çıkmayacak mevcut çalışanlar devam edecekler' dedi. Bu da bizim açımızdan iyi bir durum. Keşke bu yakıp yıkma ve zarar verici olaylar yaşanmasaydı.''

Öztürk, bir gazetecinin, ''hangi grupların bu olayları kışkırtmaya çalıştıkları'' yönündeki sorusuna ise ''Üniversitede, belli kesimler DHKP-C ve diğer farklı örgütlerin, buraya gelip bu toplumsal olayı farklı yöne çekmeye çalışacakları duyumu geldi. Biz de vatandaşı bilgilendiriyoruz bu konuda. Vatandaşlara diyoruz ki 'biz ne dersek onu yapın.' Buranın mülki amiri bizsek, olayları sentezleyip bir bir yetkililerle görüşerek vatandaşları sağlıklı bir yöne sevk etmeye çalışıyoruz. Örgütler eğer ki buraya girebilirse, bizim gördüğümüz yabancı araçların buralara geldiği, basın adı altında burada durumları kontrol altına almaya çalıştıkları veya fikirler ortaya attıkları bilgimiz dahilinde'' yanıtını verdi. 

Termik santralden işçi çıkarıldığı gerekçesiyle yaşanan olaylar nedeniyle bölgede jandarma ve polis ekipleri zırhlı araçlarla bekleyişini sürdürürken, bugün valilikte, işveren, sendika ve işçi temsilcileri bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.

Perşembe günü, yaklaşık 200 kişilik grup, işten çıkarıldıklarını öne sürerek, termik santralinde bulunan bazı binaları ateşe vermiş, araçları ters çevirip camları kırmıştı. Güvenlik güçleri de grubu dağıtmak için biber gazı kullanmıştı. Olaylarda, 5 kişi yaralanarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı