Kuşcenneti Milli Parkı'nda kuluçka zamanı

Kuşcenneti Milli Parkı'nda kuluçka zamanı

Balıkesir'de 266 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuşcenneti Milli Parkı'nda havzadaki su miktarının artması kuluçkaya yatan kuşlar için uygun ortam oluşturdu- Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar:- "Dünyanın dört bir köşesinden gelen doğa meraklıları buradaki ku

BALIKESİR (AA) - AHMET PESEN - Balıkesir'de, her yıl üreyen 66, toplamda ise 266 kuş türünün bulunduğu Kuşcenneti Milli Parkı'nda kuluçkaya yatan binlerce kanatlı, yumurtadan çıkacak yavrularını bekliyor.

AA muhabirinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre Balıkesir'in Manyas ve Bandırma sınırları içinde yer alan kuş cenneti, 1959 yılında milli park ilan edildi.

Orman rejiminde olmadığı için önce Bakanlar Kurulu kararıyla orman vasfına alınan daha sonra milli park statüsü kazanan kuş cenneti, 24 bin 47 hektar alanı kapsıyor.

Afrika'dan, Avrupa ve Asya'ya göç eden su kuşlarının ana göç yolları üzerinde bulunan Kuşcenneti Milli Parkı, tepeli pelikan, ak pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırıyor.

Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen "Avrupa Diploması"nın en üst kategorisi olan "A" sınıfı diplomayla 1976 yılında ödüllendirilen Kuşcenneti Milli Parkı'nda şimdilerde kuluçka heyecanı yaşanıyor.

- "Dünyanın dört bir köşesinden doğa meraklıları geliyor"

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl milli parkın kuşlar açısından çok hareketli olduğunu söyledi.

Kuşcenneti Milli Parkı'nın her yıl yaklaşık 60 bin turist tarafından ziyaret edildiğini belirten Yazar, şöyle konuştu:

"Dünyanın dört bir köşesinden gelen doğa meraklıları buradaki kuş müzesini geziyor ayrıca bölgedeki kuş çeşitlerini yakından görme ve bilgi alma şansına sahip oluyor. Milli park içinde oluşturulan modern ziyaretçi merkezindeki görsel işitsel bilgi sistemi ile ziyaretçiler dünyada çok az benzeri olan bir ortamda kuşlar hakkında bilgi ediniyor. Milli park alanının değişik noktalarına yerleştirilen 5 adet kamera sayesinde, alandaki kuşların, kuluçkaları ve yavruların beslenme aşamaları gerçek zamanlı olarak görülebiliyor."

- Göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor

Yazar, kuş gözlem kulesinden alanın rahatlıkla izlenebildiğini dile getirerek, Kuş Cenneti Milli Parkı'nda 66'sı her yıl üreyen toplam 266 kuş türü kaydının bulunduğunu, son yıllarda alışık olunmayan bir canlılık yaşandığını bildirdi.

Yazar, "Önceki yıllarda yeterli yağış olmaması sonucu göl havzasındaki su miktarının azalması, kuş türü sayısına da yansımıştı. Bu yıl ise kışın yağışlı geçmesi nisan yağmurlarıyla göldeki su seviyesinin artması, kuş türleri için olumlu ortam yarattı." dedi.

Milli parkın en çok göze çarpan konukları arasında, gri balıkçıl, küçük beyaz balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı ve katipçi türleri ile çeşitli ördek ve ötücü kuşların yer aldığını vurgulayan Yazar, havaların ısınmasıyla bölgedeki turist hareketliliğinin de arttığını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :