Kuru Meyve Çalıştayı

Kuru Meyve Çalıştayı

Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri konumunda olduğu ve yıllık 1,5 milyar dolar döviz kazandıran kuru meyve sektörü, 2023 hedeflerine ulaşmak için çalıştayda buluştu

İZMİR (AA) - Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) Başkanı Osman Öz, Türk kuru meyve sektörünün kazanılmış pazarları kaybetmemesi için ürünlerde kalıntı ilaç sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "sağlıkta uygulanan ve ilacın belli aralıklarla alınabilmesini sağlayan reçete sisteminin tarım ilaçlarında da kullanılabileceği" önerisinde bulundu.

Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu ve yıllık 1,5 milyar dolar döviz kazandıran kuru meyve sektörü, 2023 hedeflerine ulaşmak için Çeşme'deki bir otelde düzenlenen Kuru Meyve Çalıştayı'nda bir araya geldi. 

Çalıştayı organize eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin yönetim kurulu başkanı Birol Celep, yaptığı konuşmada, kuru meyve sektörünün tamamının yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile ilk ihracatçı sektörlerden olduğunu hatırlattı.

Kuru meyve ihracatına bakıldığında 2014 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 8 düşüşle 435 bin 511 ton, değerde ise yüzde 2’lik artışla 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Celep, "Önümüze bir hedef koyduk ve 2023 ihracat hedefimizi de 3 milyar dolar belirledik" diye konuştu.

KMTG Başkanı Osman Öz ise ihracatta öne çıkan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığının yurt dışında tanıtımını yaparak daha fazla ihracatını gerçekleştirmek, yeni pazarlar bulmak ve pazar paylarını arttırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.

Tanıtım Grubu olarak, yeni bir kurumsal kimlik, slogan ve logo ile yurt dışında farkındalık yaratarak ihracata ivme kazandırmak istediklerini anlatan Öz, "Hedef pazar olarak belirlediğimiz Çin'de 2015 yılında yoğun bir tanıtım atağına geçiyoruz. Bunun için de bu faaliyetlerde oldukça yeterli olan bir firma ile çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Kalıntı ilaç sorununun çözümü şart"

Türk kuru meyve sektörünün kazanılmış pazarları kaybetmemesi için ürünlerde kalıntı ilaç sorununun çözümünün şart olduğunu savunan Öz, şöyle konuştu:

"Türk üzümünde kalıntı olduğuna dair yurt dışında haber çıktı mı, büyük imaj sorunu yaşarız. Tüketici olarak bize güven veren ürünleri alıyoruz pazarda, bu durum yurt dışında da aynı. Sağlık sisteminde çok güzel bir reçete sistemimiz var. Doktor size bir aylık bir ilaç verdiyse 29. gün gittiğinizde o ilacı alamıyorsunuz, aynı sistem tarım ilaçlarında da kullanılabilir. Bu altyapı var. Tarım ilaçları satan bayiler de eczane gibi çalıştırılabilir. Bu sorun bu sayede çok kolay çözülebilir."

- İhracatta sürdürülebilirliğin önemi

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Karabay ise ihracatın sürdürülebilir olması adına gerekli denetimleri yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

 Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi Uzmanlar Grubu Toplantısı'nın İzmir’de yapılacağını ifade eden Karabay, "Bu toplantıyı bir milat kabul edelim ve kuru meyve üretim ve ihracatında sürdürülebilir politikalar geliştirelim. Ekonomi Bakanlığı olarak, kuru meyve sektöründe sürdürülebilir olmak adına üzerimize düşeni yapacağız, yapmaya da başladık" dedi.

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, bürokratlar ve sektör temsilcileri katıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı