Kurtulmuş, Somali Başbakan Yardımcısı Galib ile görüştü

Kurtulmuş, Somali Başbakan Yardımcısı Galib ile görüştü

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Somali'ye desteğinin, tarımdan balıkçılığa, enerjiden inşaat ve altyapı yatırımlarına kadar artarak devam edeceğini bildirdi.

Başbakanlık Merkez Bina'da, Somali Başbakan Yardımcısı Muhammed Ömer Arteh Galib ile bir araya gelen Kurtulmuş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Galib ile Somali'deki son gelişmeleri ve Türkiye'nin Somali'de devam eden projelerini ele alan Kurtulmuş, Somali'de Aralık 2014'te Başbakan olarak görev alan Somali Başbakanı Ömer Abdurreşid Ali Şermarke, başkanlığındaki yeni hükümete başarılar diledi.

Somali Başbakan Yardımcısı Galib, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesiyle 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaretin önemini vurguladı.

Somali'de yeni kurulan federal hükümetin siyasi istikrar ve güvenlik alanlarında önemli mesafeler almaya başladığını belirten Galib, halen devam eden iç çatışma ortamında gerek dini ve ideolojik gerekse güvenlik alanlarında Eş-Şebab ve diğer örgütlerin ellerindeki gücü azaltmaya çalıştıklarını açıkladı.

Bu anlamda İslam'ın asla insan öldürmekle bir tutulamayacağının altını çizen Galib, Somali'de hükümetle çatışan güçlerin, halk nezdinde bir sempatiden ziyade, korku nedeniyle halen güçlü olduklarını söyledi.

Bunun üzerine Kurtulmuş, Somali'deki her sektöre TİKA başta olmak üzere Türk kurum ve kuruluşlarının verdiği desteğinin süreceğini belirtti. Galib ise TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve diğer kurumların oynadıkları yapıcı rol nedeniyle teşekkürlerini ifade ederek, Türkiye’nin desteğinin aciliyetini vurguladı ve bu desteğin devamını talep etti.

Türkiye'nin Somali'ye desteğinin hayati önem taşıdığını belirten Galib, Somalili kurumların ve Somali halkının Türkiye'ye bakışlarının, diğer ülkelere bakışlarından son derece farklı ve olumlu olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise gerek TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, gerekse de diğer kurumlar aracılığı ile Somali'de sürdürülen faaliyetlerde, tarımdan balıkçılığa, enerjiden inşaat ve altyapı yatırımlarına kadar Türkiye'nin desteğinin artarak süreceğini belirtti.

Kurtulmuş, bu noktadan itibaren Somali'nin Türkiye ile ilişkilerinde ikinci döneme geçişin gerekli olduğu, bunun ise karşılıklı ticaretin ve Türk iş adamlarının Somali'ye yatırımlarının artırılması yoluyla mümkün olacağını kaydetti.

Galib, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son ziyaretinde taahhüt ettiği 10 bin konutun inşası projesini de çok değerli bulduklarını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş da Somali'ye olan desteğe büyük önem verdiklerini ve her zaman Somali halkının yanında olacaklarını bir kez daha vurguladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı