Kurtulmuş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle iftarda bir araya geldi

Kurtulmuş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle iftarda bir araya geldi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)- "Ben özellikle Ortadoğu ve çok özelde de Suriye'nin, Irak'ın nasıl çözüleceğine ilişkin Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetiminde kafa karışıklığının devam ettiğini görüyorum. Bunu da çok açık söylemekte beis görmüyor

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD'nin Ortadoğu'daki sorunların nasıl çözüleceğine yönelik kafa karışıklığının devam ettiğini belirterek, "Bu kafa karışıklığı Amerika için iyi bir şey değil. Ne yapacaklarını çok bilemiyorlar. Şunun rahatlığı belki var, 'Uzakta bir kavga. Bizim şimdilik de çok stratejik hedeflerimizi şey yapmıyor'. Ama kusura bakmasınlar, Afganistan'a girdikten sonra, Afganistan'a girmek kolay da çıkmak zor. Ortadoğu labirentlerinde söz söylemek öyle masa başında savaş oyunu yapmaya benzemiyor." dedi.

Kurtulmuş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği iftarda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

İçtüzükte değişiklik yapılmasına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "İçtüzük gördük, muhalefete de bir şey sağlamıyor. Zaman zaman İçtüzükteki zorluklardan kaynaklı Meclis tıkanıyor. Bir günde çıkaracağınız şey bir hafta, 10 günde çıkmıyor. Dolayısıyla İçtüzüğün bir an evvel değişmesi lazım." diye konuştu.

İçtüzük değişikliğinin yıllardır konuşulduğunu ama yapılamadığını anımsatan Kurtulmuş, "Uyum yasaları zaten mecburen yapılacak. Bunların çıkması gerekiyor çünkü eğer bu hızla giderse 2019 dediğimiz şey geldi, çok uzak bir tarih değil 2019. Dolayısıyla bunların süratle yapılması lazım." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 65. Hükümet'in bir reform, atılım hükümeti olduğunu ve çok şey yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ekonomik rakamlar bunun da bir sonucu, bunların sürdürülmesi lazım. Esas mesele mikro başarılar. Belli şirketler, küresel rekabette önünü açtığımız şirketler, belli bölgeler, belli şehirler, belli sektörler üzerinden çok sayıda başarı öyküsü ortaya koymamız gerekir. Bu istikamette yürüdüğümüzü görüyorum. İnşallah işler doğru gider, bu adımları da atar, mikro başarıları takip edersek, orta direği güçlendirecek daha fazla adım atarsak inşallah devamı gelir."

- Kabine değişikliği

"Kabine değişikliği ne zaman yapılacak?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Türkiye'de şimdiye kadar çok sayıda kabine değişikliği olduğunu anımsattı.

"Zamanı geldiği zaman, gerekli görüldüğünde kabine değişikliği yapılır." diyen Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı, Başbakan oturur, konuşur, bu değişiklikler yapılır. Toplantılarda bu gündeme gelmedi. Aksine Cumhurbaşkanı ve Başbakan 180 günlük çalışma takviminin hazırlanmasını ve Temmuz başı gibi uygulanmaya konulmasını bakanlardan talep ettiler. Siyasi irade kiminle nasıl çalışacağını ortaya koyar. Bakanlar Kurulu bazen büyük revizyonlar bazen de ufak değişiklerle yoluna devam eder."

"6 aylık eylem planı kabine revizyonuyla alakalı mı?" sorusuna ise Kurtulmuş, "Hükümet programı olarak bir takım önceliklerimiz var. Tarımda, ulaşımda, sağlıkta şunu yapacağız gibi. Ayrıca her bakanlığın kendisiyle ilgili bir uygulama programı var. Dolayısıyla hem bakanlıklar nezdinde hem kurumlar bazında neler yapılacağı ve 6 aylık plan ve uygulamaların neler olacağını bakan arkadaşlarımız bunları rapor halinde verecekler." yanıtını verdi.

- "Ekonomik ve siyasi alanda bir atılım ruhuna ihtiyaç var"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, AK Parti'nin il ve ilçe teşkilatlarındaki değişikliğe yönelik soruya karşılık da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Her zaman her dönem yenilenmeye ihtiyaç var. Yeni bir ruha yani 2023 diyoruz ama o 2023 hedeflerini de belki yeniden gözden geçirerek yeni bir yol hikayesine... AK Parti'nin siyasi tecrübesi de Türkiye'nin siyasi tecrübesi de bir şeyi gösteriyor, partilerin güçlü bir şekilde ileriye gidebilmesi ekonomik ve siyasi reformları eş zamanlı olarak gerçekleştirme mecburiyeti var."

AK Parti olarak geçmişten bu yana anayasa, siyasi partiler yasası, seçim yasası gibi konularda değişikliğe ihtiyaç olduğunu gündeme getirdiklerini anımsatan Kurtulmuş, "Bunların bir kısmı yapıldı, yapılamayanlar, önümüzde olanlar da var. Türkiye'nin ihtiyaçları da belli. Çok hızlı bir şekilde bir reform perspektifiyle ekonomik ve siyasi alanda bir atılım ruhuna ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

Bir basın mensubunun, "Bedelli askerlik konusunda insanların zihninin karışık olduğu"na ilişkin değerlendirmesi üzerine Kurtulmuş, "Bu aşamada böyle bir çalışma yok." karşılığını verdi ve bedelli askerliğin gündemde olmadığını kaydetti.

- "Kafa karışıklıkları devam ediyor"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "ABD Başkanı Donald Trump iş başına geldiği dönemde özellikle AK Parti siyaseti açısından Obama dönemiyle karşılaştırma yapıldığı için daha umutlu bir bekleyiş vardı. Ancak zaman içerisinde özellikle YPG'ye ağır silah yardımı, Rakka operasyonu, en son Katar krizinde perde arkasında rolü gibi baktığınız zaman, o dönemdeki yaklaşımın biraz iyimser kaldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık, buna iyimserlikten ziyade "iyi niyet" denilmesi gerektiğini bildirdi.

Obama döneminde gerçekten belli konularda çok ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktığının ve Türkiye'nin bütün çabasına rağmen, belli bir noktaya gelinemediğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları söyledi:

"İki konuda iyi niyetli yaklaşıyorduk, birisi Feto'nun iadesi birisi de bu PYD/YPG meselesi ama bunu söylerken de hep temkinli söylüyorduk, 'Bunun böyle olacağını ümit ediyoruz ama görelim, bakalım yeni yönetim nasıl yapacak.' Ben özellikle Ortadoğu ve çok özelde de Suriye'nin, Irak'ın nasıl çözüleceğine ilişkin Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetiminde kafa karışıklığının devam ettiğini görüyorum. Bunu da çok açık söylemekte beis görmüyorum. Kafa karışıklıkları devam ediyor.

Yani eski dengenin sürmeyeceğini biliyorlar ama yeni denge nasıl olacak, bununla ilgili çok net, kesin, 'Bundan sonra Amerikan siyaseti böyle olur, şöyle devam eder' diyeceğimiz bir noktada olmadıklarını görüyorum. Bir kafa karışıklıkları var. Kaldı ki yani Trump'un bundan sonra Amerikan iç siyasetinde de zorlanacağı, işte bu son yargı süreçleri vesaire, Avrupa ile Amerika arasındaki gerilimin bir müddet daha devam edeceği, özellikle Ortadoğu politikalarında Avrupa ile Amerika'nın çok fazla ortak noktada hareket edemeyeceği gibi şeyler de yeni denklemin dengeleri olarak duruyor."

- "Masa başında savaş oyunu yapmaya benzemiyor"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, esas meselenin bu kafa karışıklığı olduğunu vurgulayarak, şu görüşlerini paylaştı:

"Mesela Türkiye ile olan ilişkilerinde de görüyoruz. Türkiye'yi uzun dönemli, kalıcı bir müttefik olarak gözden çıkarma ihtimalleri olmadığını görüyoruz ama aynı zamanda YPG/PYD'yi de kendi tabirleriyle 'Bunu bir taktik aracı olarak görüyoruz' diyerek yumuşatıyorlar. Bir taktik aracı olarak görüyoruz, neyin taktiği? Bu sorunun cevabı onlar için de yok. Sadece siyaseten bize veremiyor değiller bu cevabı. Bunun cevabı yok. Yani siz terör örgütleri üzerinden bir Ortadoğu yapılandırması yapacaksınız, bu çok net bir şekilde dünyanın bütün her bölgesinde terörün devam etmesi demektir. Bu kafa karışıklığı Amerika için iyi bir şey değil. Ne yapacaklarını çok bilemiyorlar. Şunun rahatlığı belki var, 'Uzakta bir kavga. Bizim şimdilik de çok stratejik hedeflerimizi şey yapmıyor'. Ama kusura bakmasınlar, Afganistan'a girdikten sonra, Afganistan'a girmek kolay da çıkmak zor. Ortadoğu labirentlerinde söz söylemek öyle masa başında savaş oyunu yapmaya benzemiyor. "

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :