Kurtulmuş AA Editör Masası'na konuk oldu

Kurtulmuş AA Editör Masası'na konuk oldu

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (5)- "(HDP) Çıksınlar partinin resmi görüşü olarak, 'bizim yuvamız dağlardır, biz terörün gölgesinde yaşayacağız' desinler. Hadi bakalım, görelim kaç tane oy alıyorlar. Kendi seçmenlerinin zorunlu olarak gösterdiği istikamet

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Şiddet isteyen bize oy vermesin" açıklamasına ilişkin, "Çıksınlar partinin resmi görüşü olarak, 'bizim yuvamız dağlardır, biz terörün gölgesinde yaşayacağız' desinler. Hadi bakalım, görelim kaç tane oy alıyorlar. Kendi seçmenlerinin zorunlu olarak gösterdiği istikamet burasıdır" dedi. 

AA Editör Masasına konuk olan Kurtulmuş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın "Şiddet isteyen bize oy vermesin" açıklamasını "büyük bir tutarsızlık" olarak değerlendiren Kurtulmuş, "HDP'nin barajı yüzde 10 barajı değildir. HDP'nin barajı terörle, silahla arasına mesafe koyup koyamamasıdır" ifadesini kullandı. 

10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş'ın yüzde 9,78 oy aldığını hatırlatan Kurtulmuş, "Niçin oy verdi? Çıksa deseydi ki 'biz terör örgütünü destekliyoruz, bu bir savaştır, serhildandır' filan deselerdi. 3 tane oy alamazlardı" şeklinde konuştu.

- "Seçmene saygısının zorunlu sonucu"

HDP'ye barış ümidiyle oy verildiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Şırnak'taki vatandaş, HDP'nin silahları daha kuvvetli ateşlensin diye oy vermiyor. Barış diline oy veriyor" dedi. 

Cizre'de 8 günlük sokağa çıkma yasağının 'laf olsun' diye uygulanmadığını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adım adım menfezler kazılmış, bubi tuzakları yerleştirilmiş. Kime karşı bu tuzaklar? Oraya güvenlik kuvvetleri gelmeseydi, o tuzaklar Cizre halkına karşı tuzaklardı. Orada yaşayan insanlar 'yeter artık illallah' diyor. Güvenlik kuvvetlerinin 'şu saatte şuradan geçmeyin' diye bizi uyardığı yerlerde insanlar, gece yarılarına kadar pikniklerini yaptılar, halaylarını çektiler, türkülerini söylediler. İnsanlar yine bunu istiyor. Bunu ortadan kaldıran güç olarak da PKK'yı görüyor. HDP de PKK'ya yakın göründükçe oy aldığı 6 milyon insandan uzaklaşmaya başlıyor. Bunu gördüler."

HDP'nin samimi olarak davranması durumunda kendi seçmeninin talebini yerine getirmiş olacağını kaydeden Kurtulmuş, "Kendi seçmenleri, huzur içinde yaşadıkları bir Türkiye istiyor. Türkiye'den ayrılmak istemiyor. Türkiye'de karışıklıklar olsun istemiyor. Özgür, birinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak yaşamak istiyor. Kim bunu engelliyorsa onun da karşısına çıkıyor" diye konuştu. 

Kurtulmuş, "Bu söz Selahattin Demirtaş'ın kendi seçmenine saygısının zorunlu bir sonucudur. Çıksınlar desinler ki, partinin resmi görüşü olarak desinler ki 'bizim yuvamız dağlardır, biz terörün gölgesinde yaşayacağız.' Hadi bakalım, görelim kaç tane oy alıyorlar. Kendi seçmenlerinin zorunlu olarak gösterdiği istikamet burasıdır. Doğru bir adımdır. İnşallah bu adıma uygun, sözler söylemeye, adımlar atmaya, işler yapmaya devam ederler" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Dile getireceğimiz görüş kalıcı ve kapsamlı kalkınma"

Kasım ayında Antalya'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin hangi konu başlıklarını gündeme getireceğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bizim Türkiye olarak resmi platforma dile getireceğimiz görüş kalıcı ve kapsamlı bir kalkınmadır. Enerjiden altyapıya kadar her alanda kalkınmanın sağlanması ve bütün dünya üzerinde bunun gerçekleşmesi gerekiyor. Şu anda dünya üzerinde bir küresel yavaşlama söz konusu. Bu yavaşlama böyle giderse, dünya ülkelerinin ekonomik sorunları artarak devam edecek. Bütün dünyada altyapı yenilenme sorunu var. Bu altyapının yenilenmesi dünya ekonomisine bir güç katacaktır. Çok farklı alanlarda kapsamlı bir kalkınmanın sürdürülmesi gerekiyor. Bunları G20'de gündeme getireceğiz. Afrika kıtasıyla Kuzey Amerika'nın arasındaki farkın azaltılması, Avrupa ile Afrika'nın kuzeyi arasındaki farkın azaltılması gibi.. Bu anlamda kapsayıcı bir kalkınmanın ortaya çıkarılması zorunludur. Türkiye, bu iki başlık altında görüşlerini özetleyecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirvede "terörle mücadele" konusunu gündeme getireceğini hatırlatan Kurtulmuş, terörün hepsinin insanlık suçu olduğunu ve dünyada terörle mücadelede bütün ülkelerin bu ortak noktaya gelmesinin şart olduğunu vurguladı. 

- Dünya markası

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) artık bir dünya markası haline geldiğini belirten Kurtulmuş, uluslararası toplantılarda yabancı ülke temsilcilerinin TİKA ismini telaffuz etmelerinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. 

TİKA'nın yapmakta olduğu projeleri anlatmanın çok fazla zaman alacağını kaydeden Kurtulmuş, kurumun Osmanlı'nın, ecdadın ayak izlerini sürmek ve bir kısmı da kalkınma yardımları şeklindeki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. 

Kurtulmuş, Cezayirli Hasan Paşa Camisi'nin onarımında sona yaklaşıldığını bildirerek, birkaç milyar dolarlık maliyeti olan Cezayir'in de katkıda bulunacağı Türk kasabasının yeniden onarılmasının önümüzdeki dönemde önemli projelerinden biri olacağını açıkladı. 

Önümüzdeki hafta, Kosova ve Arnavutluk'ta onarımı gerçekleştirilen camilerin açılış programına katılacaklarını anlatan Kurtulmuş, TİKA'nın yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceğini ve Afrika'da, Asya'da, Latin Amerika'da da insanlara kalkınma desteklerini sağlayacaklarını vurguladı. 

- "Bu kadar çok hayırdan, bir hayır çıkmadı"

Milletin AK Parti'yi tek başına iktidara getireceğine olan inancını dile getiren Kurtulmuş, AK Parti'nin pozisyonu bu iken CHP ve MHP'nin pozisyonunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Kurtulmuş, CHP'nin pozisyonunun 'bir ret koalisyonu, AK Parti karşıtı bir koalisyon' üzerinden bir blok siyaseti oluşturmak olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, "MHP ise 8 Haziran sabahından itibaren 'her şeye hayır diyen bir siyaset' izledi. Bu kadar çok hayırı alt alta koyunca oradan da bir hayır çıkmadı" değerlendirmesinde bulundu. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Kasım'dan sonra koalisyon kurabileceklerine yönelik açıklamasını değerlendiren Kurtulmuş, "Nasıl 'HDP için seçmenin bir baskısı var, onun için bunları söylüyorlar' diyorsam, MHP de kendi seçmeninin baskısı altında kaldı. MHP'li kardeşlerim şunu söylemeye başladılar: Yahu kardeşim biz iktidar olamayacaksak, biz niye siyaset yapıyoruz?" şeklinde konuştu. 

MHP seçmeninin, terörün bulunduğu bir ortamda Türkiye'nin kuvvetli bir iktidar sahibi olması için AK Parti'ye yöneleceklerini tahmin ettiğini söyleyen Kurtulmuş, "Kendi tabanlarındaki bu tereddüdü önlemek için de MHP'nin üst yönetiminin, '1 Kasım'dan sonra koalisyon ortağı olabiliriz' demeye başlaması bundan dolayıdır diye düşünüyorum" dedi. 

Kurtulmuş, 80 milletvekili ile Meclis'e gelmiş olmanın vermiş olduğu durumu değerlendirmek yerine HDP içerisinde son derece yanlış tavırlar içine girenlerin bulunduğunun altını çizdi. HDP'nin seçim hükümetine katılmasının, demokratikleşme sürecine katkı sunacak bir iş olduğunu ancak nereden geldiğini bilmedikleri bir ilhamla hükümetten ayrılma kararı aldıklarını ifade etti. 

- "Türkiye'nin güçlü hükümet ihtiyacı dünden daha fazla"

8 Haziran sabahından itibaren tutarlı davranan tek partinin AK Parti olduğunu anlatan Kurtulmuş, "İnşallah bir daha Türkiye'nin koalisyon arayışına gerek duymadan güçlü bir hükümet kararıyla 1 Kasım seçimini sonlandıracağımı ümit ediyorum. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle bugün Türkiye'nin güçlü bir hükümete ihtiyacı dünden daha fazladır" açıklamasında bulundu. 

7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'nin ekonomik olarak spekülasyon yapılmaya müsait bir sürecin içine girdiğine dikkati çeken Numan Kurtulmuş, "Suriye krizi, mülteciler krizi çok boyutlu bir kriz haline dönüştürüldü. Türkiye'yi köşeye sıkıştıran görüntüler oldu. Bunların da 7 Haziran'dan sonra olması herhalde tesadüf değildir. Rusların çok rahat bir şekilde Türkiye sınırını ihlal edebilmeleri, bu da herhalde 7 Haziran sonrasında siyasal ortamın vermiş olduğu cesarettir diye düşünüyorum. Bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman Türkiye'nin her zamankinden daha güçlü bir hükümete ihtiyacı var. Kararlarını alıp uygulayacak, hiç tereddüt etmeyecek bir hükümete ihtiyacı var. Bunun için de bir koalisyon arayışına girmeyeceğimiz bir sonucu temenni ediyorum ve öyle olacağına da inanıyorum" diye konuştu. 

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı