Kurtulmak istenilen yağlar artık gençleştiriyor

Kurtulmak istenilen yağlar artık gençleştiriyor

HÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vargel: "Bir zamanlar insanlar liposuctionla yağından uzaklaşmak isterken birden yağ dokusu daha makbul hale geldi. Çünkü bakıldı ki yağ dokusu aynı zamanda canlının kendi sigortası, onarımda kullandığı harcı, tuğlası gibi hücre

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Kişilerin zayıflamak uğruna liposuction yöntemiyle kurtulmak istediği fazla yağları, içinde barındırdığı kök hücreler dolayısıyla artık cildi gençleştirmek için kullanılıyor. 

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Plastik Cerrahi Bilim Dalı öğretim üyesi ve Biyo Mühendislik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Vargel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağ dokusundan kök hücre üretilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yağ dokusundan kök hücre uygulamalarının 1980'lerde fark edildiğini anlatan Vargel, yağ dokusunun bir endokrin organ olduğunu, içinde hücreleri yenileme ve çoğalma potansiyeli olan hücrelerin bulunduğunu, bunların "sistemsel kök hücre" olarak adlandırıldığını bildirdi.

Kök hücre uygulamalarının daha çok kemik iliği ve göbek kordonundan yapıldığını anımsatan Vargel, kemik iliğinden kök hücre için kemiğin bir operasyonla delinerek, iliğin alınması gerektiğini, göbek kordonunun da sadece doğumda bir kereye mahsus alınabildiğini vurguladı.

Yağ dokusunda belli yerlere odaklanan "niş" adlı yer içerisinde beklemiş hücre gruplarının, "kök hücreler" olduğunu anlatan Vargel, şöyle devam etti:

"Bu hücreler vücudun ihtiyacı olduğunda asimetrik çoğalarak, ilgili yere gönderilir ve yeniden yapılandırmada kullanılır. Biz bunu fark ettiğimizde anladık ki bir zamanlar insanlar liposuctionla yağından uzaklaşmak isterken birden yağ dokusu daha makbul hale geldi. Çünkü bakıldı ki yağ dokusu aynı zamanda canlının kendi sigortası, onarımda kullandığı harcı, tuğlası gibi hücreleri var, böylece bu keşfedilince o yağ dokusu hem değerli hale geldi hem de hücre tedavileri gündeme gelmeye başladı." 

- Yağ dokusu nerelerde kullanılıyor?

Yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin kullanım alanlarına ilişkin bilgi veren Vargel, "Estetik anlamda kırışıklıkların giderilmesinde kullanılıyor, yüzü gençleştirmede, saç dökülmelerinde kullanılıyor. Her türlü doku kayıplarında kemik, kas deri gibi bunların onarımına yağ dokusundan elde edilen kök hücre eklenince hem hızlı hem de kaliteli bir şekilde onarılıyor" ifadelerini kullandı.

Daha önce yaptıkları yağ enjeksiyonu sırasında beraberinde kök hücre verdiklerini bilmediklerini anlatan Vargel, artık yağ enjeksiyonlarının daha farklı bir anlayışla yapıldığını kaydetti.

Vargel, Hacettepe Üniversitesi olarak yağ dokusundan kök hücre üretme çalışmalarına önümüzdeki aydan itibaren başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı