Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de vergi reformunun bu hafta yasalaşabileceğine ilişkin iyimserlikle pozitif bir seyir izliyor. ABD'de, tarafların...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de vergi reformunun bu hafta yasalaşabileceğine ilişkin iyimserlikle pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de, tarafların vergi reformunun ana prensipleri konusunda uzlaşmaya vardığı ve yasa tasarısının bu hafta içerisinde Başkan Donald Trump'ın imzasına sunulabileceğine ilişkin haberler küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Cuma günü artan risk iştahı ile Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,17 değer kazanarak kapanış rekorları kırarken, dolar endeksi 94’ün hemen altında dengelendi.

Avrupa tarafında, geçen hafta Brexit görüşmelerinde tarafların uzlaşmacı tavrı ve ABD borsalarındaki pozitif havanın etkisiyle cuma günü pay piyasalarında genel olarak alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,27 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,15 ile sınırlı oranda değer kaybetti. Analistler, Almanya'da hükümet kurma çalışmalarının bu hafta yatırımcıların odağında kalmaya devam edeceğini belirterek, cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), koalisyon kurma amacıyla Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileriyle ön görüşmelere başlama kararı almasının olumlu beklentileri artırdığını ifade etti.

Bugün Japonya'da açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi ve yenin dolar karşısında cuma günkü düşüşünü bugüne taşımasının desteğiyle Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,5 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde, geçen hafta yüzde 11,1 ile beklentileri aşan 3'üncü çeyrek büyüme verisi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesi ve geç likidite penceresi faiz oranını tahminlerin altında 50 baz puan artırması pay piyasalarını destekledi. Hafta boyunca pozitif seyreden BIST 100 endeksi, cuma günü kar satışlarıyla yüzde 0,31 geriledi. Haftalık bazda Borsa İstanbul’un yatırımcısına ortalama yüzde 1,31 kazandırdığına dikkati çeken analistler, 109.330 puandan kapanan BIST 100 endeksinin, bu hafta 110.000 direncini kırması durumunda yükselişinin ivme kazanabileceği kaydetti.

Analistler, bu hafta Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD'de 3'üncü çeyrek büyüme verisinin piyasaların odağında olacağını belirterek, Trump'ın vergi reformuna ilişkin gelişmelerin de izleneceğini ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı TÜFE

18.00 ABD, aralık ayı NAHB konut piyasası endeksi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :