Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar yeni haftada pozitif bir seyir izlerken, bugünden itibaren ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının hafta sonuna...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar yeni haftada pozitif bir seyir izlerken, bugünden itibaren ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının hafta sonuna kadar piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği belirtiliyor.

ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasına karşın dolar endeksinin yükseliş eğilimini sürdürmesi dikkati çekerken, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 1,77 ile yaklaşık 4 ayın zirvesine çıktı. Dow Jones endeksi yüzde 0,49, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,69 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında, AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Lüksemburg’da gerçekleştirdikleri toplantılar gündemin odak noktasına yerleşti. Dün Yunanistan için 1,1 milyar avro kredi diliminin serbest bırakıldığı toplantıda, reformlarda ilerleme sağlanması halinde ekim sonunda 1,7 milyar avronun daha serbest bırakılacağı açıklandı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,27, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,06 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,75 yükseldi.

Asya'da bugün yükseliş eğilimindeki petrol fiyatları ve dolar/yen paritesinden destek bulan pay piyasalarından Japoya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün uluslararası piyasaya paralel dolar kurundaki yükselişin devam etmesi Borsa İstanbul'da alımları sınırladı ve BIST 100 endeksi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 78.500 puanın üzerinde tutunamadı. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,18 değer kaybederek günü 77.835 puandan tamamlarken, günü 3,0714'ten tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada 3,08'e yükseldi.

Analistler, ABD'de bugünden itibaren açıklanmaya başlanacak 3'üncü çeyrek bilançoların ve hafta sonuna kadar devam edecek Fed üyelerinin konuşmalarının piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceğini belirterek, dolar endeksinin yükseliş eğiliminin de takip edileceğini bildirdi.

Rusya ile Türkiye arasında yapılan doğal gaz fiyatında indirim, yaş sebze-meyve ihracatı ve Türk akımı gibi anlaşmaların hisse bazlı hareketleri öne çıkarabileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 77.000 ve 76.000 seviyelerinin destek, 78.500 ve 79.200 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :