Küresel piyasalar negatif seyrini sürdürüyor

Küresel piyasalar negatif seyrini sürdürüyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle negatif seyrini...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle negatif seyrini sürdürüyor.
ABD'de dün haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentilerden iyi gelmesine karşın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın konuşması ve petrol fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle pay piyasasında düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 1,54 ile 2012 yılından bu yana en düşük seviyesini görürken, dolar endeksi 95,24 ile son 4 ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından 95,64 seviyelerinde dengelendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,60, S&P 500 endeksi yüzde 1,23 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 değer kaybetti.
Yellen, dünkü sunumunda, son üç ayda birçok önemli gelişme yaşandığını belirterek "Global ekonomik ve finansal gelişmeler görünümü bozabilir. Şu anda bu gelişmelerin risk dengesine ve ekonomik görünüme etkilerini değerlendirme sürecindeyiz. Mart ayında bir araya geldiğimizde, piyasalara görünüm ve riskler hakkındaki güncel görüşlerimizi yansıtacak yeni projeksiyonlar sunacağız" dedi.
Küresel piyasalarda Yellen'ın açıklamaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam etmesi ile düşüşünü devam ettiren Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı 26 dolar sınırına kadar geriledikten sonra 27,20 dolar seviyelerinde dengelendi. Brent tipi petrolün varil fiyatı ise 30 doların altını görmesinin ardından petrol arzının azaltılabileceğine ilişkin yorumlarla toparlandı ve şu dakikalarda 31,40 seviyelerinden işlem görüyor.
Avrupa tarafında, değerlenen avro ile enerji ve finans şirketlerindeki satıcılı seyir nedeniyle borsalarda sert düşüşler görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,93, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 4,05 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,39 değer kaybetti. Analistler, bugün başta GSYH olmak üzere Avrupa'da yoğun veri akışının takip edileceğini belirterek, dün 1,1376'ya çıkan avro/dolar paritesinin yükselişini sürdürmesi durumunda pay piyasalarında toparlanmanın gecikebileceğini tahmin ediyor.
Asya tarafında Japonya'da bir günlük tatilin ardından bugün işleme açılan pay piyasalarında yüzde 4,84'lük düşüş yaşanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 geriledi.
Yurt içinde, küresel piyasalara paralel olarak BIST 100 endeksi değer kaybederken, döviz kurları ve faizlerde sakin bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi dün 70.000 puanın altını gördükten sonra, gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi etse de günü yüzde 0,94 azalışla 70.942 puandan tamamladı. Analistler, petrol fiyatlarının dünkü sert düşüşün ardından toparlanmaya çalıştığına dikkati çeken analistler, dün günü 2,93 sınırında tamamlayan dolar/TL'nin bugün bankalararası piyasada güne 2,9370 seviyelerinden başladığını kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, aralık ayı dış ticaret haddi 12.00 Avro Bölgesi, 4.Çeyrek GSYH 12.00 Avro Bölgesi, aralık ayı sanayi üretimi15.30 ABD,Ocak ayı perakende satışlar17.00 ABD, Şubat ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi 17.00 ABD, Aralık ayı işletme stokları

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :