Küresel piyasalar, merkez bankaları yetkililerinin konuşmalarına odaklandı

Küresel piyasalar, merkez bankaları yetkililerinin konuşmalarına odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından bugün yatırımcılar, makroekonomik veriler ve merkez bankası yetkililerinin...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından bugün yatırımcılar, makroekonomik veriler ve merkez bankası yetkililerinin konuşmalarına odaklandı.

ABD'de dün açıklanan şirketlerin 3'üncü çeyrek finansal sonuçları, piyasalarda gündemin ilk sırasında yer aldı. ABD'li yatırım bankalarından Morgan Stanley ve Goldman Sachs'ın karları artarken, teknoloji şirketi IBM'in net kar ve gelirleri azalış gösterdi.

Dün açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentiler dahilinde yüzde 0,3 artması sonrası pay piyasalarında genel olarak pozitif seyrin korunduğu görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 0,18 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,07 ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, Nasdaq endeksi yatay seyretti. Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin yapacağı konuşmaların yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

Avrupa tarafında, Brexit ile ilgili görüşmelerde ilerleme sağlanamaması ve İspanya'daki belirsizliklerin devam etmesi avro/dolar paritesinin dün 1,1736'ya kadar gerilemesine neden oldu. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi eden parite, bugün Asya piyasalarında 1,1760 seviyelerinde dengelendi. Dün açıklanan Avro Bölgesi enflasyon verisinin yıllık yüzde 1,5 ile beklentiler doğrultusunda artması ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksinin sınırlı bir artış göstermesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,14 değer kaybetti.

Asya’da bugün veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle pay piyasalarında sakin bir seyir izleniyor. Analistler, Çin'de başlayan Komünist Partisi Kurultayı'ndan gelecek haber ve açıklamaların takip edildiğini belirterek, dolar/yen paritesinin 112 seviyesinin hemen üzerinde dengelendiğini ifade etti. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 değer kazanarak 21 yıllık zirvesini genişletirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde, BIST 100 endeksi yükseliş eğilimini sürdürerek analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 106.400 puanı aştı ve önceki kapanışa göre yüzde 0,49 artışla 107.000 puan sınırında kapandı. Analistler, BIST 100 endeksinin 106.400 üzerinde kalıcılık sağlamasıyla 110.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirterek, 107.700 seviyesinin ise gün içi direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu aktaran analistler, yurt dışında açıklanacak verilerin yanında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fed yetkililerinin konuşmalarının takip edileceğini bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, ağustos ayı işsizlik verileri

15.30 ABD, eylül ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :