• BIST 110.932
  • Altın 175,132
  • Dolar 4,0581
  • Euro 4,9812
  • Konya 7 °C
  • Eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Kurtcephe: Gülen bana cenneti vadetti.
  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Cumhurbaşkanı adayı milletvekili adayı olamayacak
  • Bakan Yılmaz: Hiçbir öğrenci tercih etmediği bir okula kaydedilmeyecek
  • Eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Kurtcephe: Gülen bana cenneti vadetti.
  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Cumhurbaşkanı adayı milletvekili adayı olamayacak
  • Bakan Yılmaz: Hiçbir öğrenci tercih etmediği bir okula kaydedilmeyecek

Kurban Bayramı'na doğru

Kurban Bayramı'na doğru
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Songül:- "Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüşse bir gün içinde tüketilmelidir"- "Dondurularak muhafaza tercih e

BURSA (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban etinin, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmesi halinde ise bir gün içinde tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Songül, yazılı açıklamasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yakın zamanda kamuoyuyla paylaştığı "taklit" ve "tağşiş" yerlerinin fazlalığının gıda sektöründeki sorunları bir kez daha gündeme getirdiğini belirtti.

Sektörde kayıt dışı ve merdiven altı üretim olması, işletmelerde yeterince teknik eleman çalıştırılmaması ve yeterli düzeyde denetimlerin yapılamaması nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlatan Songül, "Toplumsal ilişkilerin yoğun yaşandığı bayramlarda, gıda güvenliği daha çok önemsenmeli. Özellikle bayramın yaz aylarına gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmeli. Bu nedenle bayram alışverişlerinde gıda maddeleri satın alınırken etiketlere dikkat edilmeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıtlı ve onaylı ürünler satın alınmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kurban Bayramı'nda asıl dikkat edilmesi gereken konunun kurbanlıklar olduğunu vurgulayan Songül, şunları kaydetti:

"Kurban edilecek hayvanların veteriner kontrolünde olması, kulak küpelerinin bulunması ve sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim esnasında kullanılan bıçak, satır, balta ve benzeri aletlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların içi organlarının parçalanması sonucunda gövdeye bir bulaşı olursa derhal bol suyla iyice yıkanmalıdır. Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Kurban Bayramı'nın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle etler, kesimden sonra soğukta muhafaza edilmelidir. Etler, 24 saat bekletilerek mümkünse sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir. Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüşse bir gün içinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır."

Songül, halk sağlığının korunması için bayram süresince resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.


AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim