Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

Kur'an'ın kırkıncı yaş duasını okuyor musunuz?

Memleket’teki kırk birinci yazımızı yazarken, geçtiğimiz senelerde bir kardeşimizle yaptığımız sohbet aklımıza düştü, onu sizinle paylaşalım dedik.

Bir kardeşimizle sohbet ederken, kırkı devirdiğini söyledi. Ben de kırkı devirdiysen, garantin dolmuştur, dikkat et dedim ve ekledim: Peki Kur'ân'ın kırk yaş duasını okuyor musun?
Dedi ki, onu da nereden çıkarıyorsun? Kur'ân'dan çıkarıyorum deyince, yok canım dedi, Kur'ân'da dualar vardır, ama kırk yaşını doldurunca okuyacaksın diye bir kayıt yoktur! Var var, dedim ve Ahkaf suresi 15. ayetini okudum ona:

Nihayet insan, gücünü kuvvetini bulup daha sonra kırk yaşına girince, “Ya Rabbî!” der. “Gerek bana, gerek anneme babama lütfettiğin nimetlerine şükür yoluna beni sevket. Senin razı olacağın makbul ve güzel iş yapmaya beni yönelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasib eyle! Rabbim! Senin kapına döndüm, ben sana teslim olanlardanım.” (46/15) Duanın bir benzeri Hz. Süleyman peygamberin dualarından bir dua olarak Neml 19’da da geçiyor.

Arkadaşımızın tepkisi haklıydı, çünkü biz Kur'ân'ı çok okumuyoruz, okuyanlarımız ise anlayarak okumuyor. Oysa Kur'ân, çokça ve tekrar tekrar okunması gereken bir kitap. O, çokça okunduğu/okunması gerektiği için Kur'ân ismini almış. Ve onu, her yeni okuyuşumuzda, o bizlere yeni şeyler söyleyecek, imanımızı yenileyecek, yeni ve güzel eylemler için bize enerji verecektir. Biz, Kur'ân'la kendimizi sağlama almış olacağız, şeytanî güçlerle savaşımızda başarı sağlayacağız.

Bu hatırlatmalardan sonra biraz da dua üzerinde duralım: Dua, inanan insanın Rabbi ile iletişim aracı olan bir eylem. O'ndan bize gelen vahye karşılık, bizden O'na sunulan bir dilekçe. Önemli olan ise kul olarak yapılması gerekenleri yapıp sonra işi dua ile bağlamak, O'na havale etmek ve O'nu yardıma çağırmak. Bizim kitabımız Fatiha duasıyla başlar, Felak-Nas dualarıyla sona erer. Bu surelerin arasında da yüzlerce dualar yer alır. Bu dua örnekleri genellikle Peygamberlerin mübarek ağızlarından dökülmüş ve kabul olmuş dualar. İşte yukarıdaki dua da bunlardan sadece bir tanesi.

Duayı ille de kırk yaşında okuyacağız diye bir sınırlama yok tabii ki. Rüşd/olgunluk çağına erişen, aklı başında olan her mümin okumalı,; ama özellikle kemal yaşı olan kırkı devirenler okumalı. Kırk yaş, insan ömrü içerisinde son derece önemli bir dönüm noktası. Ortalama seksen yıllık insan ömrünün tam da ortası, insanın tecrübe ve birikimlerde doruğa ulaştığı bir dönem. İnsan bu çağda hem fizikî olarak, hem de ruhî olarak kemale erer. Bu yüzden olacak ki ek çok peygambere, kırkından sonra peygamberlik verilmiş. Genellikle kırk yaşlarında anne baba olur insan.. Kültürümüzdeki kırk yaş sendromu, kırkından sonra azma gibi ifadeler, bu yaşlarda kimi insanların bir devrim yaşayabileceğini anlatır bize.

Duada ilk olarak bize ve anne babamıza lütfedilen nimetlere karşılık şükür yer alıyor. Gerçek anlamda şükür, nimetin farkında olmak, nimet sahibini tanımak, nimeti nimet sahibinin ölçüleri doğrultusunda kullanmak ve dilimizle O'na sayısızca teşekkür etmekle olur.
İkinci olarak, salih amel isteği geliyor. Salih amel, müslümanın hem kendisine, hem de başkalarına yararı olan, sonunda pişmanlık duymayacağı iyi-güzel ve yararlı davranışların tümü. Yüce Allah'ın razı ve hoşnut olacağı, O'nun onaylayacağı tüm davranışlar. Zaten iman adamı, salih eylemlerin adamıdır.

Üçüncü olarak salih evlat isteği. Yaratanına bağlı, O'nun hatırını her şeyden üstün tutan, O'nun için yaşamak için dünyaya geldiğinin farkında olan, anne-babası için pişmanlık nedeni olmayan hayırlı evlat. Gönül meyvesi ve göz aydınlığı çocuklar.. Dua ile biz onlara dua ediyoruz ki onlar da namazda okuyacakları Rabbena dualarında "Rabbim, hesabın görüleceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla.." diye dua etsinler. Dualarımıza dualarıyla cevap versinler. Tabi ki Rabbimizden salih evlatlar isteyeceğiz, ama çocuklarımızın salih ve hayırlı evlatlar olarak yetişmesi için de gayret edeceğiz.

Dua Yüce Allah'a döndüğümüzün, O'na yönelip O'na teslim olduğumuzun itirafıyla sona eriyor. Allah'a dönmek, O'na yönelmek ve O'na teslim olmak. Alıcısını O'na çeviren, O'nu sever, O'nu duyar ve O'nun buyruklarına uyar. O'na teslim olan, gerçek özgürlüğe erer ve hep O'nun ölçülerine göre yaşar.

İşte size, özlü bir Kur'ân duası. Bir peygamber duası. O'ndan nasıl isteneceğini bize öğreten Kur'ân cümleleri. Rüşdüne erenler, kırkı devirenler Kur'ân'ın bu rüşd ve kırk yaş duasını okuyor musunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.