Kur'an üzerine yemin ederek görevine başladı!

Kur'an üzerine yemin ederek görevine başladı!

Türkiye'de uzun yıllar dinini açıklamak bile laiklik karşıtlığı olarak algılandı. AK Parti'nin 16 yıllık iktidarında bu algı kırılsa da hala kendisini laik olarak tanımlayan kesimler dindarlara karşı benzer bakışı sergilemekten kaçınmıyorlar.

Türkiye'de ilk başörtülü milletvekili olan Merve Kavakçı bırakın Kur'an üzerine yemin etmeyi, Anayasa'da ifade edilen yemini etmek için kürsüye bile çıkmasına izin verilmemişti. Salona girmesi ile birlikte Genel Kurulun sıra kapaklarına vurularak protesto edilmiş, demokrat olmasıyla övülünen DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından Meclis'ten kovulmuştu. Meclis'in devletin en yüce makamı olduğunun altını çizen Ecevit vekillere "Bu hanıma haddini bildiriniz" diye seslenmişti.

O gün bir kadın olarak Merve Kavakçı'ya yaşatılan en hafif tabiriyle insanlık ayıbıydı. Sonrasında Kavakçı hakkında fezlekeler hazırlandı, yurt dışı yasağı getirildi, yargılandı.

Dün ABD'de benzer bir ilk yaşandı. Ancak benzerlik sadece başörtüsü ile sınırlı oldu.

Ara seçimlerde Minnesota eyaletinden Temsilciler Meclisine seçilen Somali asıllı İlhan Omar, 1995 yılında mülteci olarak ABD'ye geldiğinde yanında taşıdığı dedesinden kalma Kur'an-ı Kerim üzerine yemin etti.

O sırada ne bir yuhlama ne de sıra kapaklarına vuran vekiller vardı. Herkes saygı ile Omar'ın yeminini tamamlamasını bekledi.

Omar, Twitter hesabından yemin törenine ilişkin bir fotoğraf paylaşarak, "Bir çocuk olarak, parti kurultaylarında dedemin tercümanlığını yaptım ve bendeki siyaset merakını uyandıran ilk kişi oydu. Keşke bu tarihi anı görmek için burada olsaydı ama yemin töreni için onun Kur'anı'na el bastığım için ruhu buradaydı." ifadelerini kullandı.

1995 yılında ABD'ye ailesi ile mülteci olarak gelen Omar, dün Kongre'deki yemin törenine saatler kala geçmişiyle ilgili dikkat çekici paylaşımlarda bulunmuştu.

senator-iswe.jpg

ABD siyasi tarihinde Kongre'ye giren ilk başörtülü Müslüman siyasetçi ünvanını alan Omar, Twitter hesabından, babası ile Washington DC havaalanından fotoğraf paylaşarak, "23 yıl önce babam ve ben, Kenya'daki mülteci kampından Washington DC'deki bu havalanına inmiştik. Bugün ise ilk Somali-Amerikalı olarak Kongre'de yemin etmek için aynı havaalanına indik." değerlendirmesini yapmıştı.

kuran-l2iv.jpg

Kenya'da 4 yıl mülteci kamplarında yaşayan Omar, ABD'ye 12 yaşında gelmiş, ara seçimlerde Minnesota eyaletinden seçimlere girerek Cumhuriyetçi rakibi Jennifer Zielinski karşısında ezici üstünlük sağlamıştı.