Kur'an-ı Kerim sesli mi yoksa sessiz mi okunmalı?

Kur'an-ı Kerim sesli mi yoksa sessiz mi okunmalı?

Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, Kur'an-Kerim'in okunması ve takip edilmesinin sesli olarak yapılması gerektğini vurguladı. Kavaklı ayrıca namazda okunan surelerde de kişini kendi sesini duyması gerektiğini belirtti.

Kanal A'da yayınlanan, Dr. Hikmet Atan’ın sunduğu ve Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı’nın daimi konuğu olduğu Sorun Söyleyelim programında, İslamiyet'in günlük yaşamında merak edilenlere, akıllara takılanlara, yanlış bilinenlere ve bilinmeyenlere açıklık getirildi.

Seyircilerden canlı bağlantı ile gelen sorular ve cevapları şu şekilde:

1- Benim babam çok içki içer ve bize eziyet ederdi. Bütün yük bendeydi. Ben babama sen ölünce mezarına su değil içki dökeceğim dedim. Babam sonra hidayete erdi. Ben bu cümleden kaynaklı günaha girmiş olur muyum?

Bu kişinin hataları olmuş isyanları olmuş. Bu da kızgınlıkla söylenen bir cümledir. Ve bu hanımefendinin bir mesuliyeti yoktur.

2-Türbede yatan şahıslar, normal vatandaşlar gibi mi gömülür yoksa, sanduka içerisinde mi kalırlar?

Elbette hepsi toprak içinde yatıyorlar. Ancak o üzerindeki sandukalar bizim kültürümüzün bir göstergesi.

3- Hac ömürde bir kez farz sonrası nafile ibadet oluyor. İnsanların defalarca umre ve hacca gitmesi doğru mu?

Zaten artık Türkiye'de nafile hacca gitmek yok gibi. Türkiye'de umreye giden insanlar zaten vecibelerini yerine getiriyorlardır. Şimdi bu tenkit edenler orayı gördüklerinde kendileri koşa koşa giderler. O yüzden böyle dememek lazım.

4- Eşim telefonda bana boşamak için "boş ol" yazılı mesaj gönderdi. Bu şekilde nikah düşer mi?

Bu durum geçerlidir. Ancak resmi nikah var ise bu durum söz konusu değildir.Dinen boşanmış olunur. Ancak, resmi nikah olduğu sürece bu eşlilik devam eder.

5- Umre'de Kabe örtüsünden bir kaç ip parçası almak istedim ama sonra pişman oldum yanlış mı yaptım?

Kabe'nin örtüsü her sene değişir ve değiştirilen örtü müminlere dağıtılır. Bu arkadaşımızın hatıra sebebi ile bunu almak istemesinde mahsur yoktur.

6- Ben 4 aylık evliyim. Eşim vefat ettikten sonra bu evliliği yaptım. Ancak şimdiki eşim önceki evliliğinde eşinin zorlaması ile içki ve sigaraya alışmış. Ama ben bu hanıma bunları bıraktırdım tamamen şu anda namazında niyazında. Benim bu durumda Allah katında durumum ne olur?

Bu beyefendi bu hanımı kötü alışkanlıklarından vazgeçirdiği için Allah katında mükafat elde edilir.

7- Cemaat imama uyduğunda, imam yavaş hareket ederse ve cemaat ondan önce el bağlarsa bir sorun olur mu?

İmam namazı yavaş yavaş kıldırıyorsa, cemaatin imama uymaları ve tabii olmaları gerekir.

8- Hz. Mehdi var mı yok mu?

Hz. Mehdi ile ilgili hadisler var. Ayetlerde yok. Ancak hadis olduğu için bir şey diyemiyorum.

9- Ölü insana kurban kesilir mi? Devir çevrilir mi?

Kişi vefat etmeden para bırakıp benim adıma kurban kesin demişse, kurban kesilir. Yoksa kesilmez. Devir konusunda ise bir Müslümanın yemin kefareti ve oruç kefareti ödenir. Diğer durumlarda devir diye bir şey söz konusu değildir.

10-  Camiye para toplamak için kapıma gelen bir adam beni dolandırdı. Ama daha sonra dolandırıldığımı anladım. Bu yardımın niyetiyle bana sevap var mıdır?

Ellerinde damgalı makbuz olmayan kişilere para vermesinler. Kapı kapı dolaşan adamlar camii için değil kendileri için para topluyorlar. İzleyicilerimiz bu tür konulara dikkat etsinler. O kişi o niyetle verdiği için sevabını alır.

11- Kuran-ı Kerim'i illa ki sesli mi okumamız gerekir?

Namaz kılan kişinin kendi okuduğu sure ve duayı kendisinin çok az da olsa duyması gerekir. Kişiler Kuran takibinde gözle takip yerine sesli takip etmelidir. Okurken de mümkünse sesli okunmalıdır.

12- Dövme ile kılınan namaz kabul olmaz mı?

Dövme yaptırmak dinen caiz değil. Ancak kişi bunun caiz olup olmadığını bilmeden dövme yaptırmışlar ise bu kişiler tövbe ederler. Bu dövme onların namazına, abdestine ve boy abdestine mani olmaz.

KANALAHABER 

Etiketler :