Kültürel Mirasın ve Bellek Kurumlarının Yönetimi Kongresi

Kültürel Mirasın ve Bellek Kurumlarının Yönetimi Kongresi

Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Budak:

İSTANBUL (AA) - Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak, araştırmacıların belgelere internet ortamında erişimini sağlayacak projeyi 2 yıl içinde gerçekleştireceklerini bildirdi. 

Uluslararası Kültürel Mirasın ve Kültürel Bellek Kurumlarının Yönetimi Kongresi, Kağıthane'deki Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nın hizmet binasında başladı. 

Kongrenin açılışında konuşan Budak, küreselleşme çağında toplumlara özgü kültürel dokuların kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, buna karşı oluşan evrensel refleksin Türkiye'de de gelişmeye başladığını söyledi. 

Kültürel mirasın, insanlığın ortak mirası kabul edildiğini vurgulayan Budak, kültürel mirasın korunmasının, tek tipleşmenin olumsuz etkisinden kurtularak, çeşitlik sahibi zengin bir evrensel yapının oluşmasını sağlayacağını anlattı.

Budak "Bu nedenle kültürel mirasın korunması hususunda evrensel bir bakış açısıyla yola çıkmak, küresel boyuttaki çözümlerin ortaya çıkmasına ön ayak olacaktır. Ayrıca kültürel hafızanın korunması, topluma kazandırılması, gelecek nesillere bırakılması da en önemli davranış biçimi olmalıdır. Zengin bir kültürel birikime sahip ülkemizde, kültürel mirasımıza katkı sağlayacak böyle girişimlerin desteklenmesi ve çeşitlendirilmesi kültürel gündemimizin odaklandığı en önemli hususlardan biri olmalıdır" diye konuştu. 

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nın 96 milyon belge ve 380 bin defteriyle dünyanın en büyük arşivlerinden biri niteliği taşıdığını dile getiren Doç. Dr. Budak, sözlerine şöyle devam etti:

"Sayı olarak büyüklüğümüzü, hizmet üretmede de hizmet sunmada da gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atmaktayız. Bir taraftan nitelikli personel sayısının artırılması, diğer taraftan da bu kültürel mirasın tasnif edilmesi ve araştırmacıların hizmetine sunulması ana amaçlarımızın başında gelmektedir. Bu amaçla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı'nda, 1998'de, mikro film çalışmalarına başlanmış, 2002'den itibaren de Osmanlı Arşivi Otomasyon Projesi çerçevesinde dijitalleştirme çalışmalarına hız verilmiştir. Bir kamu kurumunda yapılan çalışmalar sonucunda 10 yıllık süre içinde, yaklaşık 7,5 milyon görüntü elde edilebilmiştir. İşte bu sürenin uzunluğu ve elde edilen verinin miktarı dikkate alındığında, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yönetimi, hizmet alım yöntemiyle bu sayının artırılmasına karar vermiştir. 2007'den itibaren fizibilite çalışmalarına devam edilen ve piyasa şartları ve devletin imkanları da gözetilerek ancak 2014'te ihalesi gerçekleştirilen bu çalışmalarda, 2014'te, 3 milyon dijital görüntünün elde edilmesi amaçlanmıştır. 2015'ten itibaren de bu sayının artarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nın, dijital arşiv kapasitesinin artırılması amaçlanmıştır. 

Belge erişimini internet ortamında sağlama konusunda çalışmalarımız var. Önümüzdeki bir iki yıl içinde, çok da kendimi de sınırlamak istemiyorum, internet erişimini gerçekleştireceğimizin müjdesini şimdiden verelim. Önümüzdeki günlerde araştırmacıların, kullanıcıların araştırmalarını daha kısa sürede arşivde kalarak gerçekleştirebilmesi hususundaki adımlarımızı, yeniliklerimizi de bir iki ay içinde görüleceği müjdesini de şimdiden rahatlıkla verebilirim." 

Budak, belgelerin sayısal ortama aktarılmasında hizmet alan kurumların son derece özenli olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 

- Diğer konuşmacılar

 

Üniversite Araştırma Kütüphanecileri Derneği Başkanı Dr. Nevzat Özel, kongrenin, kütüphanecilik, arşivcilik, bilgibilim alanlarının yanı sıra konuyla ilgili sosyal, beşeri, formal ve uygulamalı bilimlere yönelik çalışan akademisyenler, uygulamacılar ve bu alana yönelik hizmet sağlayan kurumlar arasında diyaloğu geliştirmek, farklı disiplinlere açık bilimsel ve sosyal bir etkileşimi gerçekleştirmek olduğunu dile getirdi. 

Özel, kongreye destek olan kuruluşlara teşekkür etti. 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, kültürel mirasın korunmasında üniversitelerinin de önemli çalışmalar yaptığını dile getirtirdi.

 

- Kongre

 

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği ve İÜ işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Kültürel Mirasın ve Kültürel Bellek Kurumlarının Yönetimi Kongresi"ne, 150'si yabancı yaklaşık 500 akademisyen ve kurum temsilcisi kayıt yaptırdı. 

Kongre çerçevesinde Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün "Türk Basını Tarihi Sergisi", İÜ Kütüphanesi ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın "Eski Dünyaya Yeni Bakış", Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün "Kuyud-ı Kadime" sergileri açıldı. 

Kongre süresince "Kültürel bellek kurumları", "Kültürel mirasın yönetimi", "Kültürel miras ve medya", "Kültürel miras, hukuk ve siyaset", "Yazma ve nadir eserler", "Kültürel mirasın aktarımı" gibi konular ele alınacak. Kongrede, 6 davetli konuşma yapacak, 107 bildiri, 34 poster sunumu ve 1 çalıştay gerçekleştirilecek. 

Kongre, 19 Eylül Cuma günü sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı